Tooba Gondal i Ain Issa-leiren. Nå vil hun hjem til UK med sine to barn. Foto: Skjermdump
annonse
annonse

Tooba Gondal (25) reiste til Syria i 2015 for å slutte seg til Den islamske staten (IS). Nå sitter hun fast i leiren Ain Issa med sine to barn.

I et åpent brev bønnfaller hun om å få returnere til Storbritannia. Hun kaller IS for kriminelle, og ber om unnskyldning for sine handlinger. Hun tilbyr også å hjelpe til i arbeidet mot «radikalisering».

– Jeg må tåle å bli straffet for at jeg dro til Syria, men mine barn er helt uskyldige. De har ikke gjort noen ting galt, skriver hun ifølge The Sunday Times. Hun ønsker å bli dømt i en britisk rettssal, og ber om at Storbritannia gir henne en ny sjanse.

annonse
Tooba Gondal før hun omfavnet islam. Foto: Twitter

Før hun dro til Syria var Gondal mest interessert i klær, mote og nattklubber. Men i 2012 forkastet hun sin vestlige livsstil for å omfavne islam, og tre år senere dro hun altså til Raqqa i Syria.

Hun rekrutterte flere andre britiske unge kvinner, deriblant den velkjente IS-bruden Shamima Begum. Begum reiste til Syria som 15-åring. Hun fikk tre barn som alle er døde. Nå ber Begum om å få returnere til Storbritannia for å få psykologisk hjelp til å takle tapet av barna, men dette avvises kategorisk av innenriksminister Priti Patel.

Gondal rakk å gifte seg tre ganger under sitt opphold i Syria, alle hennes tidligere ektemenn er drept. Den ene sprengte seg selv i luften som selvmordsbomber.

annonse

Les også: IS-bruder forsøker å gjenskape kalifatet i flyktningleirene

Britene har kjørt en knallhard linje overfor IS-kvinner med britisk statsborgerskap og deres barn. Hensynet til nasjonal sikkerhet veier tyngre enn hensynet til disse menneskene, mener britiske myndigheter. Hjelpeorganisasjoner antar at 200 britiske barn har dødd i leirene.

Frankrike, Belgia og Nederland har myket opp noe, og har startet repatrieringen av barna til IS-krigere. Også i Norge skaper temaet høy temperatur.

Nedenfor et kort intervju med Shamima Begum:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon