MDGs Une Bastholm og Arild Hermstad (t.h) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse

I kjølvannet av klimaaktivisten Greta Thunbergs tale i FNs hovedforsamling i september, fremmer norske MDG en rekke forslag for å innfri hennes krav.

– Ja, jeg mener at Greta Thunberg har skrevet seg inn i historiebøkene etter at hun startet med klimastreiken i fjor, skriver Arild Hermstad, som er nasjonal talsperson for MDG, til Aftenposten.

Les også: Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge

annonse

Klimabyrder og rettferdighet

Med utgangspunkt i en svensk rapport om «en rettferdig» klimabyrde for Norge, ønsker MDG å «innføre en ordning fra og med 2020 hvor opptil to prosent av nasjonalinntekten årlig overføres fra oljefondet til klimatiltak i utviklingsland.»

MDGs Une Bastholm foreslår at Norge neste år overfører «65 milliarder kroner fra Statens pensjonsfond utland til FNs grønne klimafond».

Illustrasjonsbilde. (AP Foto/Ben Curtis)

Tar ikke stilling til hvor lenge en slik ordning skal vare, men varsler økning

– Vi har ikke tatt stilling til hvor lenge Norge må sette av en slik sum, men behovet for klimafinansiering kommer neppe til å minske i årene fremover.

– Hvis verdens velstående stater skal klare å innfri sitt løfte om 100 milliarder dollar årlig i klimafinansiering, må land som Norge ta et mye større ansvar, sier Hermstad til Aftenposten.

annonse

Les også: Kjendisinvestor ber MDG slutte å tusle rundt i fjæra på leting etter tang og tare: – Ingenting kan erstatte oljeinntektene

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.