Hillary Clinton og Joe Biden. Foto av Mediapunch/REX (5829777t)
annonse
annonse

Amerikanske medier er fulle av stoff om Trumps telefonsamtale med Ukrainas president i slutten av juli. Demokratene har innledet en prosess mot riksrett. Anklagen er at Trump skal ha holdt tilbake amerikansk bistand i påvente av at Ukraina etterforsker hans mulige motstander i presidentvalget i 2020, Joe Biden.

Hoveddelen av amerikanske medier spinner i øyeblikket på ulike innfallsvinkler på at Trump skal ha gjort noe galt. Trumps interesse for å knytte en mulig etterforskning i Ukraina etter Joe og hans sønn Hunter Biden skal angivelig være av «privat» karakter fordi Joe Biden er presidentkandidat.

Litt umusikalsk, men…

annonse

Og her skal man ikke være naiv selv om man er sympatisk innstilt til Trump i utgangspunktet. Det er ikke urimelig å anta at Trump ønsker å hefte så mye kritikkverdig ved Biden og Demokratene som mulig. At han har brukt Rudy Giuliani og andre advokater som ikke jobber i statsforvaltningen i kontakten med ukrainske myndigheter, er også en smule påfallende.

Det er ikke uvanlig i USA at private blir brukt som utenrikspolitiske sendebud, og det er ikke ulovlig i seg selv, men Trump gjør seg noe sårbar for kritikk og mistanke om at det gjøres i hans personlige og ikke i USAs interesser.

Drain the swamp

annonse

Men likevel. At Demokratene planlegger riksrett på denne saken og at de etablerte mediene kjører på så massivt, kommer til å slå ut annerledes hos vanlige amerikanere enn det gjør blant journalister og de som lever i Washington-boblen. Medienes dekker og diskuterer de juridiske og konstitusjonelle spissfindighetene av hva Trump kan gjøre som president og hva han gjør som «privatperson».

Les også: Avslørende dokumenter stikker hull på Joe Bidens Ukraina-forklaring

Men det store publikum kommer til å få med seg noe ganske annet. Nemlig at Hunter Biden, som er kjent for kokainmisbruk blant annet, tjente 27 millioner kroner på å sitte i et styre han åpenbart ikke var kvalifisert for. Og at den eneste grunnen til at han fikk den jobben i 2014, var at faren hans var visepresident i USA.

Slikt gjør vanlige amerikanere forbannet. De sliter med å få endene til å møtes, er høyt belånt og har kanskje to jobber. Det er en utbredt oppfatning at en liten elite på toppen av samfunnet utnytter vanlige folk og beriker seg selv. Wall Street og bankfolk er mistrodd, og det kanskje med god grunn. Og mange er av den oppfatning at politikerne også bare tjener sine egne interesser. Mange stemte på Donald Trump i 2016 nettopp på grunn av denne motstanden mot det som oppfattes som en korrupt elite.

Les også: Donald Trumps valgkampanje håvet inn 15 millioner amerikanske dollar på 72 timer

Trump lovet å renske opp (drain the swamp). Det var nettopp kampen mot eliten og etablissementet – kall det gjerne populisme – som var Trumps salgsplakat. Nok var nok, og ingen vet bedre enn jeg, sa Trump, om all korrupsjonen som foregår. Dette skyldes globalistene, nå må vi sette USAs interesser først.

For vanlige amerikanere som lever utenfor de urbane områdene på øst- og vestkysten, kommer Biden-saken til å bli forstått som et oppgjør nettopp med korrupsjon og eliteprivilegier. De bryr seg ikke om Trump har tatt noen snarveier, kanskje de til og med mener at det er nødvendig, at Trump her viser handlekraft.

«Deep state»

annonse

Kildene til varslingene kommer også til å resonnere med folks oppfatning av at det er et skjult maktnettverk som jobber for eliten og mot vanlige folk. I USA kalle man det gjerne «deep state» – den dype staten. I den finner man angivelige statsansatte i forsvar- og etterretningstjenesten som utnytter maktmidlene sin og styrer politikken dit de selv vil. Og det er nettopp en slik person som har varslet om Trumps telefonsamtale. Folk kommer neppe til å ha mye sympati med ham eller henne.

Les også: Varselet mot Trump er politisk motivert, sier tidligere CIA-ansatt

Som Trumps rådgiver Stephen Miller sa på Fox News om varsleren:

– Denne personen er en sabotør som prøver å undergrave en demokratisk valgt regjering. Å komme til bunns i en korrupsjonsskandale i Ukraina er i Amerikas nasjonale interesse.

Les også: Republikanske toppfolk stiller seg bak Trump – mener varslerens kilder kan ha brutt loven

Mediene i USA kommer til å kjøre på med saker om Trumps angivelige maktmisbruk for egen vinning i dagene og ukene som kommer. Det blir mye av det samme som da de prøvde å knytte ham til ureglementert samarbeid med Putin og Russland. Men i denne saken står Trump mye sterkere når det gjelder publikums oppfatning. Og det gir ham og hans folk en mulighet til å knytte Joe og Hunter Biden til korrupsjon og sleip oppførsel på en måte som kommer til å ødelegge Joe Bidens presidentmuligheter.

annonse

Det er vinklingen norske medier bør interessere seg for.

Les også: Biden taper på meningsmålingene, ligger etter Warren for første gang

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon