annonse
annonse

Domstolskommisjonen vil kutte antallet tingretter fra 60 tingretter til 22 og stenge over halvparten av landets rettslokaler.

Tirsdag overleverte kommisjonen, som har vært ledet av Oslo-sorenskriver Yngve Svendsen, sin første delrapport til justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp).

– I dag er det 100 domstoler i første og andre instans. Det er seks lagmannsretter 60 tingretter og 34 jordskifteretter. Et så høyt antall selvstendige domstoler, som i svært begrenset grad trekker på hverandres kompetanse kvalitet og ledelse, utgjør et svakt fundament for å møte framtiden, sa Svendsen.

annonse

Kommisjonen foreslår en kraftig sentralisering av domstolene i samtlige fylker. En rekke små tingretter foreslås slått sammen med andre og samlet i de større byene.

– Kommisjonen anser det som viktig at uavhengig domstoler fortsatt er bærebjelken i rettsstaten, men da må kvaliteten være høy og strukturen må legge til rette for det, sier Svendsen.

I noen av tingrettene som foreslås nedlagt, ønsker kommisjonen å opprettholde en avdeling med kun rettslokaler. Forslaget går ut på at antall rettssteder reduseres til 27.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon