Generalløyntnant og tidligere hærsjef Robert Mood sier at norske oljeinstallasjoner er et enkelt mål for droneangrep. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

I forrige uke sa tidligere hærsjef, generalløytnant Robert Mood, til NRK at det vil være enkelt å ramme norske olje-, gass- og forsvarsinstallasjoner med droner, og at det er sannsynlig at aktører vil planlegge angrep mot norske oljeanlegg i fremtiden.

Generalløytnant Robert Mood uttrykte ovenfor NRK at han ikke tror Norge er rustet til å motstå et slikt angrep.

Les også: Norske myndigheter avkrefter påstander om russiske styrker på norsk jord

annonse

– Det er Norge ikke, både fordi det er vanskelig, og fordi vi ikke har sikret installasjonene våre mot denne typen angrep. Anleggene våre  er veldig sårbare, og ligger i praksis ubeskyttet, sa Robert Mood til NRK.

Konsekvensene av et droneangrep kan være formidable. Det fikk vi demonstrert i midten av september da store deler av raffineri- og oljeproduksjons kapasiteten til Saudi-Arabia ble rammet av droner med eksplosiver.

Ifølge Saudi-Arabias energiminister ble landets daglige oljeproduksjon redusert med nesten 6 millioner fat. Det tilsvarer omtrent halvparten av landets samlede oljeproduksjon.

Sett i lys av dette droneangrepet må Justisminister- og innvandringsminister, Jøran Kallmyr, innføre strakstiltak for å unngå at denne typen terror kan ramme norske olje- og gassinstallasjoner. Et strakstiltak er flyforbundssoner over olje- og gassinstallasjoner.

annonse

Les også: Telenor har satt opp nye 5G-master på Fornebu – flere hevder nå å ha hodepine (+)

I tillegg må ministeren sette seg ned med representanter fra den norske petroleumsindustrien for å gjennomgå sikkerheten ved norske offshoreinstallasjoner og petroleumsanlegg. For offshoreinstallasjoner og petroleumsanlegg ligger ansvaret for sikkerheten på den enkelte operatøren med Petroleumstilsynet som tilsynsetat. Det er derfor viktig at justis – og innvandringsminister, Jøran Kallmyr, forsikrer seg om at den norske petroleumsindustrien har forstått dette ansvaret – og at de har iverksatt tilstrekkelig tiltak for å forhindre angrep på norske olje og gassinstallasjoner.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon