Illustrasjonsbilde. AFP PHOTO / Yuri KADOBNOV
annonse
annonse

Ønsker diskusjon om å frata karismatiske menigheter statsstøtte. 

Regissør Jorunn Myklebust Syversen håper hennes nye film «Disco», vil få folk til å diskutere rammene for religion.

I Syversens nye film portretteres det en nådeløs form for karismatisk kristendom. Med filmen hun har laget håper hun at den skaper politiske konsekvenser og fører til positive endringer for de som befinner seg i lukkede religiøse miljøer.

annonse

I et intervju med Fri Tanke sier Syversen:

– Jeg håper at filmen kan åpne opp for dialog rundt rammene for det å tro. Det bør diskuteres hvordan barn og mennesker i sårbare livssituasjoner har det i disse miljøene. Blir de møtt på riktig måte, spør Syversen retorisk, og løfter problemstillingen opp til et annet politisk nivå:

– Vi bør diskutere om det er riktig å gi denne type menigheter statsstøtte, sier hun, uten å legge skjul på eget ståsted.

annonse

Sosial kontroll

Hun er kritisk til det offentliges bruk av penger, og med det legitimering av miljøer som driver med streng sosial kontroll.

– For meg handler dette også om maktubalanse, i nære relasjoner og i små lukkede grupper. Det er dette jeg har forsket på i alle arbeidene mine til nå. Det religiøse er et så sterkt bilde på hvordan slik ubalanse kan oppstå. Vi har en tendens til å snakke om sosial kontroll i andre kulturer. Men sosial kontroll og vold i relasjoner finner du like mye i kristne og sekulære norske hjem. Jeg synes vi snakker for lite om det, sier hun.

For Syversen går skillet problematisk miljøer og «normale» miljøer på om menighetene definerer en «riktig måte å tro på».

– Når man tror at man har funnet svaret for seg selv og andre, kan det bli veldig farlig. Det kan bli skummelt for den som er sårbar. Sånn som Mirjam i denne fortellingen, hun har ingen som kan være en reell støtte for henne.

For Syversen handler denne filmen derfor om et menneske som står i en vanskelig situasjon. En situasjon hvor hovedkarakterens spørsmål alltid besvares med at hun må tro mer.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon