Utenriksdepartementet (UD). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

I et politisk klima hvor både Venstre og Frp er mer opptatt av å snakke om egne saker, kan en diskusjon om Syria-retur bli giftig for regjeringssamarbeidet.

Som første medie kunne Resett tirsdag melde at Utlendingsdirektoratet vurderer retur til Syria. Saken vil ifølge UDI havne på justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sitt bord i løpet av høsten.

Det er knapt noen politisk bombe. En  landrapport publisert av Udlændingestyrelsen (dansk utlendingsdirektorat) beskrev i sommer forbedrede forhold i  Syria. I rapporten sto det blant annet: «Det er generelt en forbedring av forholdene i de regjeringskontrollerte områdene, særlig i Damaskus-provinsen.»

annonse

I sommer uttrykte også Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) bekymring for det UDI nå vurderer. De viste til den danske rapporten og uttrykte bekymring for at flere land kunne komme til å returnere syrere.

Tiltaket vil først og fremst ha symbolsk effekt. Det er kun nyankomne syrere og personer som har gjort seg skyldig i forbrytelser som vil kunne bli returnert, ettersom de aller fleste syrere som kom i løpet av flyktningkrisen i 2015 allerede vil ha sikret seg oppholdstillatelser og kan ikke sendes tilbake. Det kunne de ha blitt om vi ikke så rundhåndet delte ut permanente oppholdstillatelser, men slik er det.

Men politikk handler ikke bare om realiteter, men like mye om symboler. Etter at både Venstre og Frp gjorde dårlige  kommune- og fylkestingsvalg har begge partier begynt å snakke mer om egen politikk.

annonse

Og i denne saken har de to åpenbart motstridende interesser. For Venstre er det viktig å markere at det ikke blir en strengere asylpolitikk med de i regjering. For Frp er det snarere tvert om, det begynner å bli lenge siden innstramningene Sylvi Listhaug (Frp) fikk gjennom som innvandringsminister i 2016 og partiet kan trenge noen sårt tiltrengte seire.

Dermed kan det som i utgangspunktet kun vil være en nødvendig og rutinemessig tilpasning av et regelverk, raskt kunne bli nok en politisk mini-bombe for Solberg og hennes mannskap. Det skal sies at regjeringen har vist en ekstrem stayer-evne i ruskete farvann, så om dette er nok til å senke skuta gjenstår likevel å se.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon