Foto: Frank May / NTB scanpix
annonse
annonse

Babyer kan overleve å bli abortert, og i noen tilfeller er de blitt etterlatt for å dø, helt uten å få helsehjelp og omsorg. 

Fredag fortalte Gianna Jessen sin historie til et panel i den amerikanske Kongressen. Hun ble født etter en mislykket abort, og overlevde kun fordi en sykepleier ringte etter en ambulanse etter inngrepet.

Noen abortaktivister hevder at babyer ikke kan overleve abort, men det fremgår av flere beretninger at dette skjer. De heldige får medisinsk hjelp, mens andre blir etterlatt for å dø.

annonse

Tidligere i år ble en baby født etter en mislykket abort i Phoenix, Arizona, ifølge lokale nyhetsrapporter. Babyen ble overført til et lokalt sykehus for behandling, men overlevde ikke. 

Les også: Jeg angrer på at jeg tok abort

Etterlatt i et stålkarr

annonse

Denne uken rapporterte Live Action News dessuten om et annet tragisk tilfelle involverende en baby som ble født levende etter en mislykket abort, for omtrent 30 år siden. Bloggeren Sarah Terzo presenterte historien slik den opprinnelig ble fortalt av en sykepleier som var vitne til episoden, som fant sted i 1987 i Frankrike. Historien ble oppdaget av Terzo i et dokument fra European Centre for Law and Justice (ECLJ), publisert i 2015.

I beretningen kan man blant annet lese følgende:

«Det var på en fødeavdeling i Paris’ forsteder (sør) i. 1987. Jeg var anestesisykepleier på den tiden, og jeg brøt inn i oppfølgningen av epiduralen, administrert av anestesilegen. Gynekologer overbeviste (moren red. anm) om å abortere, men barnet ble født levende. Jordmødre puttet den simpelthen i en tom boks, naken i et karr av rustfritt stål, kald, uten noe omsorg. Hans mor var bevisst under fødselen og forløsningen, hun gråt og ville se hennes lille, men legene bestemte at dette barnet skulle dø. De ga ikke barnet til moren, for å spare henne. Barnet var levedyktig, han pustet på egen hånd og gråt kraftig.»

Vurderer ny lov

Føderale politikere i USA vurderer for tiden et lovforslag som vil skjerpe kravene til helsehjelp og omsorg for barn som overlever abort. Lovgivningen vil kreve at medisinsk personell gir samme type helsehjelp til barn som overlever aborter, som man i dag gir til ethvert annet barn som blir født prematurt. Noen radikale abortaktivister kjemper imidlertid imot forslaget. 

Abortoverlevende Gianna Jessen vitnet fredag for Representantenes hus og Kongressen, og oppfordret politikerne til å stemme for lovforslaget.

– Mange amerikanere har ingen anelse om at babyer engang kan overleve aborter, og at de ofte blir etterlatt for å dø. Men dette skjer. Jeg vet dette fordi jeg ble født levende i en abortklinikk, etter å ha blitt brent i min mors livmor i 18 timer.

Noe strengere i Norge

annonse

Det er verdt å merke seg at disse sakene hovedsakelig dreier seg om senaborter. Grensen for senaborter går ved 22 uker her til lands, så lenge ikke fosteret vil dø etter fødsel, eller at det er fare for mors liv. I USA finnes det ingen slik absolutt grense.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon