Migranter på øya Lesbos, Hellas. Foto: ANGELOS TZORTZINIS / AFP
annonse
annonse

Antall migranter som tar seg over sjøveien mellom Hellas og Tyrkia fortsetter å øke drastisk. Mange frykter at en ny migrantkrise er i anmarsj.

FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) annonserte torsdag at ankomstene av migranter fra Tyrkia til Hellas, bestående for det meste av afghanske og syriske familier, har økt drastisk bare i løpet av de siste månedene. 10 258 migranter ankom Hellas fra Tyrkia i september.

Dette skal være det høyeste antallet migranter over denne ruten siden 2016, da EU inngikk en avtale med Tyrkia for å stanse strømmen av migranter over til Hellas. Den kraftige økningen den siste tiden har medført at det allerede overbelastede leirsystemet på de greske øyene i Det egeiske hav, der FN mener forholdene er inhumane, nå sliter med å håndtere situasjonen. Dette rapporterer nyhetsbyrået AFP, gjengitt av Breitbart.

annonse

– I løpet av de siste par månedene har det vært en utrolig kontrasts. En enorm økning, ganske plutselig, sier Patrick Foley, som er nødresponskoordinator i den svenske NGO’en Lighthouse Relief. 

Les også: Migrantkrisen er på vei tilbake: Antall illegale migranter til Hellas fra Tyrkia tredoblet på noen uker

Dramatisk økning

annonse

I mai hjalp denne NGO’en 70 personer å ta seg trygt til øya Lesbos. I september hadde dette tallet økt dramatisk, til hele 2800 personer.

– Det er virkelig uforutsigbart. Det kan bokstavelig talt over natten gå tilbake til normalen igjen og det kan være en kort trend, eller det kan være en fortsatt økning, fastslår Fley.

For tiden befinner det seg 26 000 migranter i leire på greske øyer langs sjøgrensen til Tyrkia. Disse fasilitetene er imidlertid bygget for å huse kun en brøkdel av alle disse menneskene. 

Inhumane forhold

I tillegg til å leve under kritikkverdige sanitære forhold, har mange av beboerne i disse beklaget seg over at de må sove i telt og stå i kø i timesvis for å få mat, ta en dusj eller bruke toalettet. 

– Å holde folk på øyene i disse inadekvate og usikre forholdene er inhumant, og må få en slutt, heter det i en uttalelse fra UNHCR tirsdag.

Høykommisæren ba også om at greske myndigheter får fortgang i prosessene med å få 5000 asylsøkere, som allerede har vært gjennom og godkjent i en prosess, overført til fastlandet for videre behandling. 

Les også: Migranter reddet i Middelhavet – nekter å gå i land i Libya

annonse

Diplomati

EUs migrasjonskommisær Dimitris Avramopoulos skal etter planen besøke Hellas og Tyrkia denne uken, sammen med utenriksministrene fra Tyskland og Frankrike, for å diskutere situasjonen. I tillegg reiser Hellas’ migrasjonsminister til Ankara onsdag, for å samtale med den tyrkiske innenriksministeren. 

Ifølge Patrick Foley fra Lighthouse Relief er det frykten for arrest og deportasjon i Tyrkia som gjør at mange migranter forsøker å ta seg til Hellas. Dette til tross for at mange mistenker at tyrkiske myndigheter ikke opprettholder sin del av avtalen med EU.

Den nye konservative regjeringen i Athen, som ble innsatt i juli, har lovet å føre en strengere innvandringspolitikk, og planlegger å returnere 10 000 migranter til Tyrkia innen slutten av 2020.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon