Kristelig folkepartis parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan sier at partiet vil bruke regjeringssamarbeidet til å presse fram en løsning for fireåringen i Syria. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er ikke flertall for MDGs forslag om å hente hjem den norske fireåringen i Syria. KrF mener et slikt vedtak ville utgjort en sikkerhetsrisiko for gutten.

Til tross for at regjeringspartiene og Arbeiderpartiet ikke støtter forslaget, vil Miljøpartiet De Grønnes (MDG) talsperson Une Bastholm torsdag foreslå i Stortinget at regjeringen raskest mulig henter den norske fireåringen i al-Hol-leiren i Syria, samt hans tre år gamle søster og deres mor.

Fireåringen skal ha cystisk fibrose, som krever avansert behandling. Helsepersonell ved feltsykehuset i flyktningleiren har konkludert med at de ikke kan gi fireåringen behandlingen han trenger.

annonse

– Å ikke gjøre noe i den situasjonen barnet er i, er også et valg. Vi må gjøre det vi føler er riktig. Som stortingsrepresentanter påtar vi oss et større ansvar om vi lar være å gjøre noe, sa Bastholm til VG tirsdag.

Regjeringspartiene KrF og Venstre har lenge ønsket å få på plass en løsning for gutten og hans familie, men har likevel sagt at de vil stemme imot Bastholms forslag når det skal opp til votering etter trontaledebatten fredag.

– Sikkerhetsrisiko

Parlamentarisk leder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, sier at partiet i lengre tid har arbeidet med å hente hjem IS-barn med norsk statsborgerskap sammen med sine mødre. Han mener det haster å finne en løsning, men at et stortingsvedtak vil være uvanlig og ikke til stor hjelp.

annonse

– Å gjøre vedtak i en slik sak i Stortinget vil ut fra motsetningsforholdene i leiren utgjøre en sikkerhetsrisiko for dem vi ønsker å redde. I tillegg er det ikke vanlig praksis å drive med saksbehandling fra Stortingets side i en sak som denne, sier han til NTB.

Grøvan sier at KrF vil bruke sitt regjeringssamarbeid for å presse på for å få til en løsning så snart som mulig, slik at de norske barna kan få et godt faglig omsorgstilbud, og at deres norske mødre kan straffeforfølges.

– Det jobbes intensivt

– For Venstre vil barns beste alltid veie tyngst. I denne saken er det åpenbart at det betyr å hente gutten hjem. Om nødvendig også sammen med moren, og i så fall straffeforfølge henne her, sier Venstres parlamentariske leder, Terje Breivik, til NTB.

Venstre ser likevel ikke noen grunn til at Stortinget skal gjøre noe vedtak i denne saken nå.

– Jeg er trygg på at Venstres folk i regjeringen jobber for at det blir en realitet, og jeg vet at regjeringen jobber intensivt med denne saken, sier han.

Moren frykter for fireåringens liv

Den siste tiden er to kvinner drept og flere såret etter sammenstøt i flyktningleiren hvor den norske fireåringen oppholder seg, ifølge et kurdisk nyhetsbyrå.

annonse

Gutten har vært internert i flyktningleiren sammen med moren og lillesøsteren siden mars, da familien kom ut av IS-enklaven Baghouz.

Moren har takket nei til helsetilbud for sønnen, og sa til VG mandag at hun frykter for livet hans.

– Dersom sønnen min ikke får bedre behandling, så frykter jeg at han dør. Han fyller fem år i november, og veier fortsatt rundt 11 kilo. Det er ikke normalt for en unge på den alderen. Han har diaré, han kaster opp og er underernært. Jeg er veldig bekymret for ham, sa hun til avisa.

Moren er under etterforskning av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), mistenkt for deltakelse i en terrororganisasjon. Hun nekter for å ha gjort noe galt. I et brev til kvinnens advokat har Utenriksdepartementet gjort det klart at de bare kan bistå med retur for barna, ikke moren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon