Sjeføkonom Øystein Dørum sier det vil bli færre jobber relatert til oljevirksomheten fremover. – Da trenger vi nye jobber, og jobber som er konkurranseutsatte, teknologiintensive og kompetansetunge. Slik jobbene i oljevirksomheten er, sier Dørum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO sier vi må venne oss til at det vil gå tyngre med norsk økonomi framover og sier at nordmenn må justere forventningene.

– Vi har seilt så til de grader i medvind de siste 20 årene. Vi må venne oss til at det blir en tyngre seilas fremover, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til Dagens Næringsliv.

I forbindelse med arbeidet med å lage «Veikart for fremtidens næringsliv» har NHO utarbeidet et anslag for den økonomiske utviklingen i Norge fram mot 2030.

annonse

– Vi kommer til å se en helt annen økonomisk vekst per innbygger og i kjøpekraft enn vi har sett historisk, sier Dørum. Han sier nordmenn må justere forventningene.

Det økonomiske anslaget er bygget på den makroøkonomiske modellen Norwegian Aggregate Model (NAM), som naturligvis er bygget på en rekke forutsetninger.

NHO anslår at industriproduksjon og -sysselsetting vil vokse mye svakere blant annet på grunn av lavere aktivitet i oljebransjen etter 2023. Flere eldre vil føre til høyere pensjonskostnader og økt behov for helse- og omsorgstjenester, og relativt sett færre vil jobbe med vareproduksjon, og flere i tjenestenæringen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon