Klimaaktivisten Greta Thunberg. Foto: Ben STANSALL / AFP /NTB Scanpix
annonse
annonse

For noen dager siden la Redd Barna ut et oppslag på Facebook der organisasjonen fordømte det den betegnet som netthets mot Greta Thunberg og andre barn og oppfordret til å lytte til barna.

Tilsvarende tanker har stortingspresidenten og styreleder i Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner gitt uttrykk for. Deres budskap er at selv om Thunberg neppe leser alt det som skrives om henne i media og på nettet, gjør andre barn det, og de kan påføres skade for livet.

Les også: Gode lesertall for Resett

annonse

Hverken Redd Barna, stortingspresidenten eller styreleder i Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner ser ut til å interessere seg for de varige menene Greta Thunberg trolig vil bli påført gjennom måten hun hauses opp på av kyniske krefter som vil bruke henne til å fremme sine interesser, for eksempel kapitalforvaltere som krever at offentlige midler skal sprøytes inn i deres ”grønne” fond. Viraken omkring Greta Thunberg er grov barnemishandling for åpen scene.

Redd Barna er åpenbart heller ikke opptatt av de flere titalls millioner barn i u-land som ville sulte ihjel dersom miljøfanatikere som Thunberg vant frem med sitt syn. Det vil i flere tiår fremover ikke finnes noe alternativ til kull, olje og gass dersom det globale enerigibehovet skal dekkes. Et krav om fullstendig stans i kull-, olje- og gassutnyttelse i løpet av 10–15 år er altså jevngodt med et krav om avindustrialisering av store deler av kloden. Og de som primært ville bli rammet, er selvsagt u-landene hvis økonomier ville bryte mer eller mindre sammen.

Aktivitetene til personer som Greta Thunberg representerer et forsøk på å kortslutte den offentlige samtalen. Dersom alle grupper som mente de hadde et budskap å fremføre, utstyrte seg med rasende og gråtende mindreårige og avfeide forsøk på motargumentasjon som mobbing, ville rasjonell meningsutveksling bli umulig. At stortingspresidenten ikke ser – eller later som om hun ikke ser – at personer som Thunberg utgjør en trussel mot demokratiet er skremmende.

Hvem skal organisasjoner som Redd Barna stå opp for? Greta Thunberg som hylles av toppolitikere, kjendiser og massemedier over hele kloden? Eller helt vanlige barn som risikerer å få et langt dårligere liv på grunn av aktivitetene til Thunberg og hennes likesinnede?

Les også: Bok: Hadia Tajik sto bak #Metoo-prosessen mot Giske

Hva med barna til oljearbeidere? Oljearbeidere jobber hardt og til dels under farlige forhold for at mennesker som du og jeg skal få et bedre liv. Hadde det ikke vært for olje- og gassinntektene, hadde vi ikke hatt råd til å ha titusener av mennesker sysselsatt i uproduktive aktiviteter (journalister, forfattere, klimaeksperter, statsvitere, menneskerettighetsjurister og så videre) og en omfattende velferdsstat de fleste av oss tar for gitt. Ei heller hadde de fleste ungdommer kunnet gå på skole til langt inn i tyveårene og bruke et år eller to på å dra til India eller å streike for klimaet. Vi hadde måttet produsere biler, sko, klær, maling og liknende som folk gjør i andre land.

Men oljearbeiderne som burde ha vært heltene våre, æres ikke slik de fortjener. Tvert imot henges de ut som miljøsvin eller sammenliknes med nazister. Og voksne mennesker snakker for fullt alvor om at vi burde slutte å utvinne olje og gass. Hva med barna til oljearbeidere? Tenker noen på den redselen de må oppleve for at mor eller far skal miste jobben på grunn av miljøhysteriet personer som Thunberg har utløst?

Hvorfor har ikke Redd Barna fordømt hetsen av olje- og gassnæringen som sannsynligvis må ha formørket livet til mange tusen norske barn?

Eller hva med barna til pelsdyroppdrettere? De groveste virkemidler har blitt tatt i bruk for å bekjempe pelsdyrnæringen, som politikerne våre har vedtatt å avvikle. Hvorfor rykket ikke Redd Barna ut mot hetsen mot pelsdyrnæringen som må ha ført til mobbing av barna til pelsdyroppdrettere?

annonse

For meg virker Redd Barna faktisk som en apartheidorganisasjon. Barn som kan knyttes til saker som er populære i den urbane øvre middelklasseboblen deres ansatte befinner seg i, eller som vil kunne utløse offentlige bevilgninger fra politikere og byråkrater som befinner seg i den samme boblen, for eksempel miljøvern, forsvarer organisasjoner som Redd Barna. Andre barn gir de tilsynelatende blaffen i.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon