USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, på vei ut etter å ha forklart seg i ti timer bak lukkede dører for etterretningskomiteen i Representantenes hus. Volker var spesialutsending fram til forrige fredag, men trakk seg etter å ha blitt bedt av Kongressen om å vitne om varslerrapporten som beskriver Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Amerikanske diplomater oppfordret Ukrainas president til å etterforske Joe Bidens familie. Til gjengjeld skulle presidenten få besøke Det hvite hus.

Etterretningskomiteen i Representantenes hus har frigitt flere titall tekstmeldinger der USAs diplomater i Ukraina diskuterer president Donald Trumps krav om å granske Joe Bidens familie.

De viser at situasjonen eskalerte til det en av diplomatene omtalte som en «sprø» byttehandel som satte viktig amerikansk militærhjelp i fare.

annonse

Meldingene ble offentliggjort etter at en av diplomatene, USAs tidligere Ukraina-utsending Kurt Volker, ble grillet i Representantenes hus i et ti timer langt intervju torsdag. Volker trakk seg fra stillingen for få dager siden.

Maktmisbruk?

Diplomatenes innsats er i tråd med president Donald Trumps oppfordring til nyvalgte president Volodymyr Zelenskyj i den mye omtalte telefonsamtalen 25. juli. Telefonsamtalen står i sentrum av en riksrettsgransking i Representantenes hus.

Joe Biden er favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i neste års valg, og dermed Trumps utfordrer. I sentrum av riksrettsgranskningen står spørsmålet om Trump har misbrukt sin makt som president for å få en fremmed stat til å skaffe belastende materiale om en politisk rival, og dermed påvirke valget i USA.

annonse

Tekstmeldingene viser ifølge AP at diplomatene, til tross for at de satte spørsmålstegn ved det de ble bedt om, forsøkte å få Ukraina til å få en ny start på forholdet til Trump ved å fremme hans ønsker om etterforskning av hans demokratiske rival og 2016-valget.

Washington-besøk

– Hørte fra Det hvite hus. Antatt at president Z overbeviser Trump om at han vil etterforske / «komme til bunns i hva som skjedde i 2016», vil vi spikre en dato for et besøk i Washington, heter det blant annet i en melding Volker skrev på morgenen 25. juli.

En av den ukrainske presidentens rådgivere ser ut til å gå med på forslaget, som omfattet etterforskning av Burisma, et ukrainsk gasselskap der Joe Bidens sønn Hunter satt i styret.

– Samtalen gikk bra, skrev rådgiveren, Andreij Jermak, i en tekstmelding til Volker senere samme dag. Han forslår deretter flere datoer for et møte mellom Trump og Zelenskyj.

– Med en gang vi har en dato vil vi innkalle til pressekonferanse, kunngjøre besøket og tegne opp en visjon for en ny giv i forholdet mellom USA og Ukraina, inkludert blant annet etterforskningene av Burisma og valginnblanding, skriver Jermak to uker senere.

– Høres bra ut! svarer Volker.

annonse
Stanset militærhjelp

Volker og to andre diplomater, USAs chargé d’affaires ved ambassaden i Ukraina William «Bill» Taylor og USAs EU-ambassadør Gordon Sondland, diskuterer deretter uttalelsen Zelenskyj skal presentere om etterforskningen.

Så tar saken en ny vending da Trump griper inn og stanser utbetalingen av 250 millioner dollar i militærhjelp til Ukraina. Landet er avhengig av pengene for å finansiere kampen mot russiskstøttede opprørere i øst.

– Vi må prate, skriver Jermak til Volker.

Taylor, en veteran i USAs Ukraina-ambassade, gir uttrykk for sin bekymring og spør om pengene holdes tilbake fram til Ukraina godtar Trumps krav.

– Sier vi nå at sikkerhetsbistanden og møtet i Det hvite hus er på betingelse av etterforskningene? skriver han.

– Dette er en marerittsituasjon, skriver han til sine kolleger noen dager senere. I en annen melding skriver han også at han synes det er sprøtt å holde igjen militærhjelp for å hjelpe en valgkamp.

Korrupsjon

Trump og hans advokat Rudy Giuliani har forsøkt, uten bevis, å implisere Biden og hans sønn Hunter i korrupsjon i Ukraina.

Hunter Biden satt i styret i Burisma samtidig som hans far sto i spissen for Obama-regjeringens diplomatiske innsats overfor Kiev. Timingen bekymret anti-korrupsjonsaktivister, men det er ikke kommet fram bevis som kan tyde på at den tidligere visepresidenten eller sønnen har gjort seg skyldig i noe kriminelt.

Ukrainas riksadvokat sa fredag at hans kontor skal gå gjennom alle sakene som ble lagt til side av hans forgjengere, også sakene knyttet til Burisma.

Trump og Giuliani har også promotert en alternativ teori om innblandingen i 2016-valget, der det hevdes at Ukraina og ikke Russland sto bak. Det er i strid med funnene i Robert Muellers Russland-rapport, der det legges fram en omfattende dokumentasjon på at Russland forsøkte å påvirke valget i Trumps favør.

Trump sier på sin side at samtalen med president Zelenskyj var «perfekt», og avviser riksrettsetterforskningen som en «heksejakt».

Trump nekter for å ha bedt Ukraina om motytelser

USAs president Donald Trump nekter for at han brukte motytelser som pressmiddel i et forsøk på å få Ukraina til å etterforske Biden-familien.

annonse

Trump sier det ikke var politiske motiver som lå bak hans oppfordringer.

– Dette handler om korrupsjon, ikke politikk, sier Trump.

– Jeg tror det var storstilt korrupsjon med Biden, føyer han til.

Trump har bedt både Ukraina og Kina om å sette i gang etterforskning av tidligere visepresident Joe Biden, som ligger godt an i konkurransen om å bli Demokratenes presidentkandidat i valget i 2020. Trump har uten bevis hevdet at Biden og hans sønn Hunter står bak misligheter.

Trump hevder hans oppfordring til etterforskning ikke var politisk – fordi han «aldri trodde Biden skulle vinne nominasjonen».

Trump sier han føler han har plikt til å bekjempe korrupsjon.

Flere titall tekstmeldinger som er offentliggjort av etterretningskomiteen i Representantenes hus, viser hvordan amerikanske diplomater oppfordret Ukrainas president til å etterforske Joe Bidens familie i tråde med Trumps ønsker. Både et bedre forhold til USA og et besøk i Det hvite hus nevnes som mulige forhandlingskort.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon