Greta Thunberg under en tale i FNs hovedkvarter i New York City. REUTERS/Carlo Allegri
annonse
annonse

Såkalte retorikkeksperter har sammenlignet Greta Thunbergs tale på FNs klimatoppmøte med talen «I have a dream» av baptistpredikanten Martin Luther King.

Det er imidlertid mer nærliggende å knytte Thunberg til den svenske predikosjukan som hadde sitt første utbrudd i Tornedalen fra 1773 til 1775 der den 13-årige Stina Larsdotter og den 11-årige Sophia Hast maner folk til å avholde seg fra syndig livsførsel.

Formaningene ble gjerne etterfulgt av forutsigelser om en nær forestående undergang. I 1839 inntreffer et nytt utbrudd som også ser ut til å ha startet med to unge jenter denne gang i Småland. Dette utbruddet får adskillig større geografisk spredning og skal ha omfattet flere tusen personer.

annonse

Les også: MDG foreslår å overføre minst 65 milliarder kroner årlig til klimatiltak i u-land

Gretas og disse jentenes taler har lite å gjøre med klassisk retorikk. Her gjelder det å komme på god fot med tilhørerne som man ønsker å overbevise ved å skape sympati for seg selv og for saken. Greta starter sin tale med den lite skjulte trusselen «we’ll be watching you». Deretter uttaler hun at hun egentlig ikke burde være tilstede og anklager tilhørerne for å ha stjålet barndommen hennes. Hun påstår uten begrunnelse at hele økosystemer kollapser og fabler om en masseutryddelse. Hun hevder så at politiske løsninger ikke er i sikte selv om vitenskapen er krystallklar. Deretter viser hun til Klimapanelets scenarier. Men hvis vitenskapen er krystallklar, hvorfor da vise til disse scenariene som er bestilt nettopp av de menneskene hun anklager for ikke å levere løsningen?

Thunberg ønsker å fortelle at tiden er knapp og at drastiske tiltak må settes i verk umiddelbart. Hun viser til Klimapanelets fiktive scenarier om hvor mye CO2 som kan slippes ut før temperaturen blir for høy, men glemmer at disse scenariene er klimaforskernes leketøy. Ingen vet hvor følsomt klima er for CO2, men de siste par tiår har menneskene bidratt med utslipp av flere hundre gigatonn uten påfølgende temperaturøkning av betydning. Ifølge Thunberg gjenstår bare 350 gigatonn av menneskehetens utslippskvote for CO2. Med dagens utslippsnivå vil det si cirka 8 år.

annonse

Som Stina Larsdotter og Sophia Hast formante på 1770-tallet, må vi avstå fra vår syndige livsførsel. Enden er nær. Dommens dag har kommet. Det er ingen nåde for dem som ikke lar seg omvende. Denne gang er imidlertid vekkelsen verdensomspennende og skal ramme oss alle.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon