Etter hardt press trakk Hongkongs leder Carrie Lam formelt det utskjelte lovforslaget om utlevering til Kina 4. september. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Lovforslaget om utlevering til Kina som utløste masseprotestene i Hongkong, vil bli offisielt trukket i den lovgivende forsamlingen den 16. oktober.

Det framgår av et brev til presidenten i den lovgivende forsamlingen , Andrew Leung Kwan-yuen, fra administrasjonssekretær Matthew Cheung Kin-chung i Hongkong.

Etter hardt press trakk Hongkongs leder Carrie Lam formelt det utskjelte lovforslaget om utlevering til Kina 4. september.

annonse

Av brevet framgår det sikkerhetsministeren i Hongkongs regjering vil stå for den offisielle tilbaketrekkingen av forslaget 16. oktober, når den lovgivende forsamlingen møtes for åpningssesjonen for 2019–2020. Sesjonen åpner med at Lam holder en innledningstale. Deretter skal forslaget erklæres trukket.

Lovforslaget åpnet for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina, noe som utløste masseprotester 9. juni 2019. Lovforslaget ble først lagt på is, men protestene fortsatte, også etter at forslaget ble trukket.

Demonstrantene krever større demokratisk frihet, at Lam går av, at politiets maktbruk granskes og at fengslede aktivister løslates.

annonse

Hongkong venter bråk om ansiktsmaskeforbud

Hongkongs ledelse diskuterer fredag innføring av krisetiltak som inkluderer forbud mot ansiktsmasker i demonstrasjoner. Det ventes å utløse nye demonstrasjoner.

To kilder bekrefter overfor Reuters at ledelsen i Hongkong har loven som kan forby ansiktsmasker på agendaen fredag, et trekk som aldri før har vært brukt i byen. Det er en lov fra kolonitiden som kun kan brukes unntaksvis i krisetilfeller, som nå skal trekkes fram for å rettferdiggjøre forbud mot å bruke ansiktsmasker under demonstrasjoner.

Lokale medier melder at den pressede lederen Carrie Lam skulle i møte med Hongkongs styre fredag formiddag for å avgjøre om de skulle vedta kriseordningen for å forby all ansiktstildekning.

Beskytter seg

Demonstrantene har de siste fire månedene brukt masker under protestene i Hongkong, samt gule hjelmer, beskyttelsesbriller og pustemasker, for å beskytte seg mot tåregass og slag fra politiet, men også for å unngå identifikasjon.

South China Morning Post opplyser at en kunngjøring kan ventes fredag ettermiddag, om et forbud innføres, og at forbudet i så fall vil tre i kraft fra midnatt.

annonse
Autoritært

Grepet ledelsen skal diskutere, er om et sett ekstraordinære lover for krisesituasjoner, Emergency Regulations Ordinance (ERO), skal tas i bruk. Disse gir Hongkongs ledelse og politiet utvidede fullmakter, med større rom for sensur, pågripelser og innskrenking av personlig frihet.

Myndighetene mener et slikt forbud vil være nødvendig for å stanse den økte volden og sammenstøtene under demonstrasjonene.

Motstandere av en slik avgjørelse sier det vil markere et vendepunkt for Hongkong å ta loven i bruk, ved å gå fra å være et delvis selvstyrt, økonomisk knutepunkt til å bli et autoritært lederskap.

Det er planlagt demonstrasjoner mot et potensielt ansiktsmaskeforbud, og det er også ventet flere protestaksjoner i helga i Hongkong.

Fakta om Hongkong

* Den tidligere britiske kolonien Hongkong består av en større halvøy og en rekke øyer sør i Kina og har omtrent 7,4 millioner innbyggere.

* Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, etter prinsippet «ett land – to systemer».

* Det innebærer at Hongkong har sitt eget rettsvesen og lovgivende forsamling, samt større presse- og ytringsfrihet og i større grad en åpen markedsøkonomi. Hongkong har også egen valuta.

* Beijing har ansvar for forsvars- og utenrikspolitikk og har vetorett når det kommer til endringer i det politiske systemet.

* Et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina, utløste masseprotester 9. juni 2019.

* Lovforslaget ble lagt på is, men protestene fortsatte helt til det ble trukket. Lovforslaget vil bli offisielt trukket tilbake onsdag 16. oktober.

* Protestene har siden fortsatt og demonstrantene krever større demokratisk frihet, at Hongkongs leder Carrie Lam går av, at politiets maktbruk granskes og at fengslede aktivister løslates.

* Fredag 4. oktober kunngjorde Carrie Lam at det blir forbudt for demonstranter å bruke ansiktsmasker fra midnatt 5. oktober.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon