Illustrasjonsfoto: Shutterstock/ SvetaZi
annonse
annonse

Den siste tiden har flere venstrefolk nazierklært FrP, deres nære samarbeidspartner i regjeringen. Og så spør mange politikere og journalister om hvorfor det er så polarisert debatt i vår tid. Vel, Abid Raja forsøker å innbille folk at brun propaganda ikke har noe med nazisme å gjøre, da, men det må vel kalles århundrets bortforklaring.

Dessuten fikk han god støtte fra sine partifeller før bortforklaringen, og i ettertid har Rajas støttespiller, Carl-Erik Grimstad erklært at uttrykket snikislamering minner om Nazi-Tyskland.

Når jeg ser hva disse venstrefolkene uttaler, må jeg spørre i mitt stille sinn om de har det minste peiling på hva som foregikk i Tyskland under nazi-regimet. Snakket nazipolitikerne noe om at de fryktet snikjødifisering? Nei, de var krystallklare på at jødene etter deres mening var årsaken til alle problemene i verden og at de burde utryddes. Og de satte tidlig i gang med utryddelsen.

annonse

Dette er det altså flere Venstre-folk sammenligner FrP med. Jeg har selv i debatter bl. a. på Dagsavisens debattside, NyeMeninger blitt brunbeiset på samme måten. Jeg har forsøkt å få de som driver med denne «hitlingen» til å forklare hva de egentlig mener med å sammenligne relativt utbredte meninger blant mange nordmenn med nazismen, og om de virkelig mener at jeg er tilhenger av masseutrydning av muslimer i konsentrasjonsleire. Nei, selvsagt ikke, men retorikken din ligner på nazistenes, får jeg til svar. Jasså, så det å fremføre en helt saklig kritikk av islamisme og ekstreme, kvinneundertrykkende utgaver av islam er det samme som å ligne på nazistene i deres grusomheter i Tyskland?

Les også: Kolonial.no boikotter Xstra – hva blir konsekvensene?

Det de menneskene, som trekker paralleller til Nazi-Tyskland, jødeutryddelse og den grusomme demagogen og krigshisseren Adolf Hitler åpenbart ikke forstår, er at det ikke er mulig å beskylde andre for å ligne i sin retorikk på Hitlers, uten å dra alt av umenneskelige grusomheter og massemordene på millioner av mennesker med på lasset. Det er helt uforståelig at de som bruker brunbeisingen aktivt i sin argumentasjon ikke fatter dette. Det er komplett umulig å påstå at noen ligner på Nazi-Tyskland i retorikk, uten at man direkte beskylder dem for å være tilhengere av masseutrydning av andre mennesker.

Dette burde være så innlysende og lett å forstå, at jeg nærmest ikke kan fatte at disse «brunbeiserne» ikke forstår at de krenker andre mennesker på det aller groveste og på en måte som går dypt inn i deres personlige holdninger og verdier. Det de egentlig sier, er at FrP-folk mangler menneskelighet og empati og egentlig er direkte onde. Det er dypt sårende og krenkende, og fører selvsagt til et svært polarisert debattklima. Man kan ikke i det ene øyeblikket sammenligne folk med massemordere og i det neste øyeblikket beklage seg over at debattklimaet i Norge er så hardt og polariserende.

annonse

Venstresiden har benyttet denne taktikken i mange tiår, men det nye i vår tid, er at den nå også har bredt seg til borgerlige politikere i Venstre. I vår tid er det åpenbart ikke tilstrekkelig å være uenige med hverandre, man føler seg kallet til å sammenligne sine politiske opponenter med verdenshistoriens aller verste massemordere og en ideologi som sto bak industriell masseutrydning av et helt folkeslag. Og så beklager man seg etterpå over at debattklimaet er dårlig? Det er nesten så man ikke fatter at noen så fullstendig kan mangle evnen til å innse hvor grovt de selv opptrer overfor andre.

De politisk korrekte mediene publiserer fra tid til annen artikler som skal vise hvordan de sosiale mediene er fulle av stygge innlegg, trusler og krenkelser. Men jeg har undret meg mang en gang: Hvorfor er det utelukkende trusler mot politikere på venstresiden man forteller om? Den og den personen har opplevd trusler og stygge meldinger, får vi høre, og det er jeg selvsagt veldig imot, men hvorfor er det ingen av de etablerte mediene som melder om drapstrusler mot f.eks Sylvi Listhaug? Hvorfor er det ingen som melder om hvordan mennesker på høyresiden blir erklært som nazister og rasehatere og mottar trusler på samme måte som politikere på venstresiden?

Les også: Bok: Hadia Tajik sto bak #Metoo-prosessen mot Giske

De etablerte mediene vil nok gjerne ha det til at det er Resett, Document.no og HRS som har skylden for polariseringen i samfunnet og det harde debattklimaet. Og så ser de helt bort fra at vi som ikke tilhører den politisk korrekte venstresiden også mottar trusler og stygge meldinger.

Jeg vil påstå at den utbredte sammenligningen av høyresiden med nazistisk ideologi, jødeutrydning og Adolf Hitler er det som i aller størst grad ødelegger det norske debattklimaet og det politiske klimaet i Norge. Og nå har også Venstre bestemt seg på å benytte denne teknikken. Og så lurer de på hvorfor noen reagerer. Når Venstre skal bli tydeligere i det politiske landskapet, så er det åpenbart ikke Venstres politikk de skal spisse og gjøre tydeligere for velgerne. Nei, de skal gjøre seg tydelige ved å snakke mer nedlatende og komme med styggere karakteristikker av andre politikere – og særlig av dem de selv har valgt å samarbeide med – FrP. Og så kan jo vi andre lure på: Hvorfor i all verden har Venstre valgt å samarbeide med et parti som minner dem om nazismen?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon