Nord-Korea prøveskjøt onsdag et missil som ifølge eksperter kan utstyres med kjernefysisk stridshode. Nordkoreanerne hevder missilet ble avfyrt fra en ubåt, men Pentagon tror det var snakk om en plattform. Foto: KCNA / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Utsendinger fra Nord-Korea og USA møtes denne helgen til nye atomsamtaler i Stockholm, med den svenske diplomaten Kent Härstedt som tilrettelegger.

Nordkoreanernes forhandlingsleder Kim Myong-gil ankom Arlanda-flyplassen utenfor Stockholm sent torsdag kveld og ble ønsket velkommen av Sveriges spesialutsending til Nord-Korea, diplomaten Kent Härstedt

Fredag ettermiddag var også USAs spesialutsending til Nord-Korea, Stephen Biegun, på plass i den svenske hovedstaden.

annonse

Sverige spiller en viktig rolle i forholdet mellom de to landene ettersom de i motsetning til USA har offisielle diplomatiske forbindelser med Nord-Korea og representerer amerikanerne i kontakten med regimet i Pyongyang.

Härstedt har vært spesialutsending siden 2017, samme år som Nord-Korea prøvesprengte det de hevder var en hydrogenbombe.

Mislykket toppmøte

Nå er de nordkoreanske og amerikanske delegasjonene på plass i Stockholm for å gjenoppta atomsamtalene, som USA håper skal lede til nedrustning og aller helst et atomvåpenfritt Nord-Korea.

annonse

Samtalene ble lagt på is etter et mislykket møte mellom president Donald Trumps og Nord-Koreas sterke mann Kim Jong-un i Vietnams hovedstad Hanoi i februar, men lørdag er det ventet at de to forhandlingslederne igjen møtes ansikt til ansikt.

Holder tett

Svensk UD holder tett om samtalene, og Härstedt vil heller ikke kommentere møtene.

– På det nåværende tidspunkt kan jeg ikke gjøre det, dessverre, sier han.

En talsmann for den amerikanske ambassaden i Sverige er også taus.

– Jeg kan ikke bidra med noe informasjon, sier Bill Martin.

Optimist

Nord-Koreas forhandlingsleder var optimist før han satte seg på flyet til Stockholm.

annonse

– Ettersom amerikanerne har kommet med nye signaler, har jeg store forhåpninger og er optimistisk. Jeg er også optimistisk når det gjelder resultatet, sa Kim Myong-gil.

Beslutningen om å gjenoppta samtalene ble tatt da Trump og Kim møttes på grensa mellom Nord- og Sør-Korea i sommer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon