Houthi-opprørerne, som grep makten i Jemens hovedstad Sana for fem år siden, kunngjorde 21. september ensidig våpenhvile. Saudi-Arabia, som gikk til krig mot dem i mars 2015, har til tross for oppfordringer fra FN ikke fulgt opp. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Saudi-Arabia er positivt innstilt til våpenhvilen Houthi-opprørerne i Jemen har kunngjort, men følger ikke selv opp.

– Våpenhvilen som ble kunngjort i Jemen, blir oppfattet positivt av kongedømmet, da dette er noe vi alltid har ønsket. Vi håper den vil bli effektivt implementert, skriver Saudi-Arabias viseforsvarsminister Khalid bin Salman på Twitter.

Houthi-opprørerne, som grep makten i Jemens hovedstad Sana for fem år siden, kunngjorde 21. september at de hadde innstilt sine angrep mot mål i Saudi-Arabia.

annonse

FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths, berømte dem for dette og konstaterte at houthiene viste «vilje til å finne en politisk løsning som kan få slutt på konflikten».

Oppfordring
Griffiths spilte samtidig ballen over til Saudi-Arabia og ba landet «utnytte muligheten og ta nødvendige skritt for å minske vold, militær opptrapping og skadelig retorikk».

Khalid bin Salman gjentok fredag at landet vil dømme houthiene etter «hva de gjør, ikke hva de sier», og noen våpenhvile fra Saudi-Arabias side varsler han ikke.

Viseforsvarssjefen gjentok samtidig anklagene mot Iran og anklager landet for å utnytte situasjonen i Jemen og «fraskrive seg ansvaret for sine terroristhandlinger».

annonse

Bombet i grus
Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiene i mars 2015, og har i spissen for en regional koalisjon og med støte fra USA siden gjennomført over 20.000 flyangrep mot påståtte opprørsmål i landet.

Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er lagt i grus og markedsplasser og bryllup er bombet. Krigen kan ha kostet over 90.000 mennesker livet.

Houthi-opprørerne har svart med ett og annet missil- og droneangrep mot strategiske mål i Saudi-Arabia, først og fremst oljeinstallasjoner.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon