USA har fått klarsignal for å innføre straffetoll mot EU etter ulovlig subsidiering av Airbus. Illustrasjonsfoto: François Mori / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den tyske tankesmia og forskningsinstituttet Ifo ber Airbus-eierne stanse subsidiene som har utløst amerikansk straffetoll mot EU.

– De største eierne i Airbus – Tyskland, Frankrike og Spania – bør bli enige med USA om å stanse alle subsidier til produksjon av fly for sivil luftfart. Å unngå å stoppe subsidiene nå rammer ikke bare offentlig sektor, men skader også Europas eksportindustri, sier handelsanalytiker Martin Braml ved Ifo-instituttet i München i en pressemelding.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) ga denne uken klarsignal til at USA kunne innføre straffetoll på inntil 7,5 milliarder dollar i året på europeiske importvarer. Beløpet tilsvarer rundt 68 milliarder kroner etter dagens kurs. WTO har konkludert med at EU har gitt ulovlige subsidier i form av billige lån til Airbus og dermed skadet den amerikanske konkurrenten Boeing.

annonse

USA har varslet innføring av straffetoll på blant annet ost, vin, fly og whisky fra EU. Sistnevnte sier de vil gjengjelde straffetollen og har bedt USA avvente konklusjonen i en tilsvarende sak om subsidier til Boeing.

Braml mener på sin side at EU burde vente på avgjørelsen i Boeing-saken og ikke svare med ny straffetoll umiddelbart.

– Det vil bare nøre unødvendig opp under en handelskonflikt, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon