Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock/Photobank gallery
annonse
annonse

I mange religioner, jødedom, kristendom og islam spesielt, men også i buddhisme og taoisme har vi bevegelser med eskatologiske trekk.

Eskatologi er læren om verdens ende og verdens fornyelse.

Vi har alle hørt om kvasi-kristne sekter der profeter har fått åpenbaringer som tidfester jordens undergang og hele menigheter har samlet seg på et høyt fjell for å reddes.

annonse

Den som har lest Carl Jung husker ordet arketyper. Det er Jungs beskrivelse av nedarvede genetiske trekk hos alle mennesker som kanskje er lagret i «Den reptile hjerne». Den styrer oppførsels-mønstre som aggresjon, dominering, territoriet beskyttelse, og rituelle handlinger.

Religionens mange uttrykksformer ligger trolig som arketypiske forestillinger dypt begravet i denne vår evolusjonært eldste del av hjernen.

Forestillingen om Den Store Far og den rene Morsfiguren og ikke minst om den forestående alt-ødeleggende katastrofe eller dommedag der de gode skal frelses og de onde dømmes synes å forkomme i veldig mange religioner og mytologier. Også «menneskeguden» bindeleddet mellom Den Store Far og Skaper og det lille menneske, er å finne i mange religioner.

annonse

Les også: Bok: Hadia Tajik sto bak #Metoo-prosessen mot Giske

Horus, Mithras, Dionysus, Balder etc. og selvsagt Jesus og Muhammed fyller en slik rolle.

Den som forlater troen på̊ Gud, må̊ være forsiktig så det ikke bare forskyves til troen på̊ noe annet, som heller ikke kan verifiseres med logikk og vitenskap. Marxismen har av mange blitt tatt som eksempel på det. Med Marx som den guddommelige autoritet, Lenin som Jesus figuren med sine apostler og fremfor alt Das Kapital som Bibelen med sine gudgitte absolutte sannheter. Verdensrevolusjonen som Dommedag og Proletariatets diktatur som Den nye verden. Verden må ødelegges for at den skal fødes på̊ ny. Som Fugl Phønix. Egentlig er det det som er opprinnelsen til den kristne dåpen: En rituell drukning som dreper Det Gamle Menneske slik at Det Nye Menneske kan bli født.

Også troen på utenomjordiske vesener i Ufoer som besitter uendelige kunnskaper som kan lære menneskene å løse alle verdens problemer og ta oss med til en høyere eksistens, virker religiøst i sitt vesen.

Og ikke bare kunnskap, men uendelig godhet, later også til å være en del av disse romvesenenes natur ifølge UFO-logene.

For ikke så lenge siden, i frikirkelige kretser i USA og Norge gikk en bokserie som en bestselgende farsott. Det var serien «Left behind» som også ble filmet. Grunnhistorien var å skrive en handlingsroman fra i dag med stoff fra Johannes Åpenbaringer der alle som trodde på Jesus ble rykket bort i «The Raption» og tatt inn i himmelen før opptakten til «The Tribulation» som er den store Armageddon eller kampen mellom Det Gode og Det Onde som ender med Dommedag og Jesu gjenkomst. Disse bøkene var feiende godt skrevet, som action og helten selvsagt, akkurat som du og jeg, var ikke helt frelst, men måtte være med på den store kampen der Djevelen selv kom fra Romania tror jeg det var, og ble generalsekretær i FN.

Forfatterne ble mangemillionærer som jo ikke skjer så sjeldent i slike karismatiske kristne miljøer.

At bøkene ble bestselgere kan skyldes at de passet så godt inn i de eskatologiske arketypiske instinkter.

annonse

Grunnen til at jeg skriver dette er at parallellen til Global Oppvarmings-fenomenet passer så godt inn i denne modellen.

På samme måte som at marxismen fortsetter å fascinerer i intellektuelle kretser selv lenge etter at de ufattelige tragiske konsekvensene av å prøve å sette denne «religionen» ut i livet, var velkjent for alle som ville se, er det også tydelig at påstanden om at jorden holder på å koke over har enorm appell selv om temperaturen ikke har steget på 18 – 20 år og det er mer enn tvilsomt at det er skadelig med en stigning på noen grader.

Påstanden om at CO2, som er «Livets gass» er en forurensning, har festet seg, slik at man vil bruke ubegrenset med penger for å senke CO2 nivået.

Vi har 0,04 % CO2 i atmosfæren. ca 1 % av dette igjen skyldes mennesker. Skulle denne bli redusert, vil plantevekst også reduseres med den konklusjon at det vil bli lavere matvareproduksjon i verden. Plantene vil også åpne sine kapillar-åpninger for å absorbere mer CO2 noe som vil frigi vanndamp slik at plantene blir tørrere og vanndamp er en virkelig drivhusgass. Dersom CO2 innholdet skulle falle til 0,02 % vil fotosyntesen stoppe opp og alt liv på jorden vil dø ut. Tenk litt på det.

Les også: Gode lesertall for Resett

Henrik Ibsen sier noe lignende i En Folkefiende.

«Den sterkeste mann er den som står alene, alene mot den kompakte, den forbannede kompakte majoritet.»

Ibsen visdom var at når en kompakt majoritet har bestemt seg, er det ikke logikk og fakta, men følelser og gruppetilhørighet som styrer.

Derfor blir sannheten underordnet. For ikke mer enn noen ti-år siden gikk en film, «The Day After Tomorrow» på kinoene og den var inspirert av den påstanden fra forskerhold om at jordens temperatur kunne plutselig synke. det er altså ikke så lenge siden forskerne trodde akkurat det motsatte av i dag.

De fleste mennesker ønsker å være venner med sin gruppe og sitt fellesskap. Dette er trolig sterkere drifter enn rasjonalitet og kunnskap.

Vitenskapelige teorier må alltid være åpne for kritikk og evaluering. En skal ikke ha lest mye vitenskapsfilosofi for å avsløre at global oppvarming er en teori som nå er hevet ut av kritikk. Som Al Gore sier: «Case is settled, now we will only discuss how to stop it». Da blir det pseudo-vitenskap. Politisk styrt. Det finnes ikke et politisk parti som våger å gå imot. Industri og enda olje og gass industrien prøver å henge med. Utallige banker og finansieringsinstitusjoner tilbyr sine tjenester. Alle ser profitt muligheten.

annonse

Det siste er at MDG vil ta ut milliarder av pensjonsfondet for å bekjempe oppvarmingen. Man reagerer som om man vet at en asteroide på størrelsen med den som drepte dinosaurene er på vei mot jorden og absolutt alt som finnes av menneskelige ressurser må mobiliseres for å stoppe dette.

Men det er jo nettopp det Greta Thunberg tror og som skaper panikk og eksistensiell angst hos barn over alt.

Mitt poeng er at klimakrisen i sitt vesen egentlig minner om religiøs eskatologi.

At vi mennesker har arketypiske forestillinger, begravet dypt i den eldste delen av vår hjerne – reptilhjernen – som er programmert til å tro på og forklare virkeligheten på religiøs måte der blant annet eskatologi – troen på en nærstående endetid – der alle resurser må settes inn for redde menneskeheten fra Armageddon er hovedfortellingen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon