Illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Målet for regjeringspartiet var at annenhver nordmann skulle bo i en Høyre-styrt kommune, men nå viser det seg at det ligger an til at knapt én av ti vil gjøre det.  

Blåfargen er nærmest visket ut fra kommunekartet.

Erna Solberg og Høyre har bare sikret seg ordføreren i 32 kommuner. Det er mer enn en halvering sammenlignet med i 2015 da partiet sikret seg 74 ordførere. Bare så sent som kommunevalget i 2011, fikk Høyre hele 119 ordførere.

annonse

Tallene kommer frem i en gjennomgang Klassekampen har gjort etter at partiene i 328 av Norges 356 kommuner har gjort seg ferdige med forhandlingene om ordførermakten.

Les også: Stem ikke Høyre, ikke med Erna

Styrer 11,3 prosent av befolkningen

Klassekampen har regnet ut hvor stor andel av befolkningen de ulike partiene ligger an til å styre. Og ut ifra dette er situasjonen dramatisk for Høyre, som i 2018 satte seg et hårete mål om å styre 50 prosent av befolkningen.

annonse

De 32 Høyre-styrte kommunene utgjør kun 11,3 prosent av befolkningen. Det er langt unna Solbergs mål om at annenhver nordmann skulle bo i en Høyre-styrt kommune.

Det er fortsatt noen større kommuner hvor Høyre fortsatt har mulighet til å sikre seg ordføreren. Det inkluderer blant annet mellomstore kommuner som Halden og Askøy, samt Kristiansand.

Mister folksomme kommuner

En av hovedårsakene til at Høyre får styre en så lav andel av befolkningen, er at partiet har mistet makten i de største kommunene. Partiet mistet makten i store byer som Stavanger, Drammen og Tønsberg, i tillegg til at partiet ikke klarte i å vinne tilbake byer som Oslo, Bergen og Tromsø.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon