Nord-Korea prøveskjøt onsdag et missil fra det som Pentagon mener var en undersjøisk plattform, ikke ubåt. Foto: KCNA / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Nordkoreas forhandlere opplyser at atomsamtalene med USA i Sverige er avbrutt.

– Vi er skuffet over USA, som ikke tok med seg noe til forhandlingsbordet, sier Nord-Koreas forhandler Kim Myong-gil på en pressekonferanse, ifølge Dagens Nyheter.

– Nå er det opp til USA om dialogen skal gjenopptas, fortsetter han.

annonse

Det amerikanske utenriksdepartementet er imidlertid uenig i Nord-Koreas fremstilling. Landets kommentarer «gjenspeiler verken innholdet eller ånden» i samtalene, sier talsmannen Morgan Ortagus.

Han sier partene hadde en god diskusjon.

Tidligere på dagen ga USAs utenriksminister Mike Pompeo uttrykk for forhåpninger om at atomsamtalene skulle få et positivt utfall, men advarte om at «mye arbeid står igjen».

Unntak fra sanksjoner?
annonse

For å få Nord-Koreas leder Kim Jong-un til å gå med på å begynne nedrustning, skal USAs president Donald Trump ha vært forberedt på å tilby tre år med unntak fra sanksjonene mot landets tekstil- og kullindustri, ifølge nyhetsmagasinet Time.

Samtalene mellom partene kom i gang tidligere på dagen lørdag, og ble dermed kortvarige. Kim Myong-gil kom til landet torsdag, og USAs spesialutsending for Nord-Korea, Stephen Biegun, ankom fredag.

Den svenske diplomaten Kent Härstedt, som er Sveriges spesialutsending til Nord-Korea og tilrettelegger for samtalene, tok imot begge utsendingene da de ankom Sverige.

Viktig svensk rolle

Sverige spiller en viktig rolle i forholdet mellom de to landene ettersom de i motsetning til USA har offisielle diplomatiske forbindelser med Nord-Korea. Sverige representerer ofte amerikanerne i kontakten med regimet i Pyongyang.

Lørdagens møte ble holdt på konferansesenteret Villa Elfvik Strand på Lidingö utenfor Stockholm. De første bilene med delegater ankom like etter klokken 9 lørdag formiddag.

Den nordkoreanske utsendingen ga uttrykk for optimisme i forkant av møtene.

annonse

– Ettersom amerikanerne har kommet med nye signaler, har jeg store forhåpninger og er optimistisk. Jeg er også optimistisk når det gjelder resultatet, sa Kim under en mellomlanding i Beijing.

– Jeg er glad for at tjenestemannsdelegasjoner fra USA og Nord-Korea nå befinner seg i Sverige til samtaler. Dialog trengs for å gjøre det mulig å få på plass atomvåpennedrustning og en fredelig løsning, skrev Sveriges utenriksminister Ann Linde på Twitter lørdag.

Arbeidsmøte

Det ble holdt tilsvarende møter i Stockholm i mars 2018 og på nytt i januar i år.

Lørdagens møte ble omtalt som et arbeidsmøte. Beslutningen om å gjenoppta samtalene ble tatt da USAs president Donald Trump møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-un på grensen mellom Nord- og Sør-Korea i sommer, etter at et tidligere toppmøte mellom de to i Hanoi i Vietnam endte uten resultater.

Nord-Korea og USA antyder at de vil snakke sammen igjen senere

USA har takket ja til et svensk forslag om å fortsette atomsamtalene med Nord-Korea om to uker. Nord-Korea vil vente til desember, men setter betingelser.

Nord-Koreas forhandlere opplyste lørdag kveld at samtalene med USA i Sverige var avbrutt. USA hadde ikke med seg noe til forhandlingsbordet, uttalte Pyongyangs forhandler Kim Myong-gil.

USA utenriksdepartement var uenig i vurderingen og uttalte at partene hadde en «god diskusjon».

Departementet sendte senere ut en uttalelse der departementets talskvinne Morgan Ortagus utdyper det amerikanske synspunktet. Møtet mellom den amerikanske og nordkoreanske delegasjonen varte i åtte og en halv time, opplyste hun.

– USA og Nord-Korea kan ikke løse en 70 år gammel arv med krig og fiendtligheter på Korea-halvøya på én enkelt lørdag, sa Ortagus.

Hun la til at USA har takket ja til en invitasjon fra Sverige om å dra tilbake til Stockholm for å fortsette samtalene om to uker.

Kim, som er Nord-Koreas forhandlingsleder, sier imidlertid at Nord-Korea foreslår å suspendere samtalene til desember.

Han setter som betingelse at partene kan diskutere videre hvis USA gir «oppriktig svar» på Nord-Koreas tidligere tiltak som omfatter skrinlegging av kjernefysiske tester, stans i testing av langdistanseraketter og stenging av et underjordisk atomanlegg. Nord-Koreas ståsted er «praktisk og rimelig».

Lørdagens møte ble omtalt som et arbeidsmøte og kom i stand etter at USAs president Donald Trump møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-un på grensen mellom Nord- og Sør-Korea i sommer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon