Borgerkrigen i Syria utløste en massiv tilstrømning av migranter til Europa, men ikke bare fra Syria. På denne båten oppga de å være fra Eritrea. Foto: Kripos / NTB scanpix
annonse
annonse

Hun brøt med sin mormonske tro og omfavnet det multikulturelle. Men virkeligheten ble for påtrengende til slutt.

Claudia Fox Reppen er opprinnelig fra Canada, men er gift med en nordmann og har bodd i Norge siden 2002.

Etter et opprivende brudd med sin mormonske tro lette hun etter en form for frivillig arbeid. Med seg fra Canada hadde hun en positiv innstilling til det multikulturelle samfunn, så det var naturlig for henne å melde seg frivillig som «folkevenn» ved et asylmottak. Hennes opplevelser satte i gang en gradvis holdningsendring, som hun skriver om i et tankevekkende innlegg på sin blogg Post-Implosion.

annonse

I begynnelsen var det eksotisk og nesten idyllisk. Hun ble møtt med varme og gjestfrihet av asylsøkerne hun ble kjent med. Reppen engasjerte seg sterkt for de skjebnene hun møtte, og skrev avisinnlegg for å hjelpe enkeltmennesker til å få bli i Norge. Hun skrev til og med en bok om opplevelsene til utvalgte asylsøkere.

Forenklet syn på multikultur

Hun beskriver et forenklet syn på det multikulturelle samfunnet – som et morsomt og eksotisk samfunn med spennende mat og fargerike klær, hvor man snakket et annet språk i hjemmet, men hvor alle kommer godt overens. Hennes tro på Europas evne til å integrere de store mengdene innflyttere var stor, nesten som en religiøs overbevisning:

– Det var vanskelig å tenke seg at jeg noensinne ville miste troen på denne religionen. Men akkurat som jeg hadde mistet min gudstro, var det virkeligheten som viste sitt stygge ansikt og utfordret mitt verdenssyn, skriver Reppen på sin blogg.

annonse

– Mitt møte med virkeligheten og mitt endelige frafall fra mormonerkirken var en smertefull opplevelse. Men det er mulig at mitt møte med massemigrasjonens realiteter ble en enda sterkere desillusjonerende opplevelse rent personlig.

Les også: Norskfødte barn utsatt for grov mishandling og omsorgssvikt ved koranskoler i Somalia

Ubehagelige sannheter

Reppen beskriver en rekke små og store hendelser som etterhvert endret hennes oppfatninger. Som når hun danset med noen afghanske kvinner. Reppens ektemann forsøkte å ta bilder, men ble bryskt stanset av mennene som krevde at han slettet bildene.

Reppen følte ubehag når hun overhørte hvordan asylsøkere diskutere hvordan de kunne utnytte systemet. Hun merket seg at flyktninger brukte sine nye norske pass til å reise hjem til landet de hadde flyktet fra, for å besøke familien eller gifte seg.

annonse

Mer alvorlig var nyheten om de såkalte «koranskolene», og hvordan andregenerasjons innvandrere ble overvåket av moralpoliti, som presset de unge til å ikke integrere seg. Hun merket seg at innvandrere fra muslimske land svært sjelden giftet seg med nordmenn. Slik hadde det også vært blant mormonere, men med en viktig forskjell: Mormonere ble ikke utsatt for vold og æresdrap hvis de brøt med tradisjonene.

Så kom avsløringene om ekstreme holdninger og endog terrorister blant asylsøkere. Selv asylsøkere som fremsto moderate hadde ekstreme holdninger når man tok opp kontroversielle saker.

Reppen oppdaget antisemittisme og hyllester av IS-terrorister som helter. Og hun fant ut at hun hadde brukt tid, energi og egne penger på å hjelpe asylsøkere med tunge historier som etterhvert viste seg å være rene fabrikasjoner og løgner.

– Jeg forlot asylmottaket for godt etter at en velutdannet palestinsk venn, som aldri hadde fremstått særlig religiøs, plutselig uttrykte sin ubegrensede støtte til Hamas.

annonse

Reppen leste seg opp, og studerte arbeidene til Graeme Wood og Ayaan Hirsi Ali. Hun lærte om underkastelsen, undertrykkelsen av kvinner og bakgrunnen for motviljen mot å integrere seg.

Etter flere år med studier, tankevirksomhet og selverkjennelse har Reppen systematisert sine konklusjoner i fire punkter:

When in Rome…

En viss grad av assimilering er både nødvendig og ønskelig, da man ellers undergraver det som har gjort de skandinaviske landene så vellykket:

– Vi trenger ikke frykte mangfold, men vi trenger heller ikke å gjøre mangfold om til en fetisj som undergraver våre homogene samfunn.

– Alle som påstår at europeere ønsker raskere demografisk endring bedriver godhetsposering eller er rett og slett villedet (…) Vi er ikke klare for en grenseløs verden.

Bosetning i Europa kan være uetisk 

En bonde fra Somalia eller en analfabet mor fra Afghanistan har ingen sjanse på det norske arbeidsmarkedet, noe som forsterkes av ideologiske barrierer som forbud mot å betale renter, skriver Reppen. Hun påpeker at 90 prosent av verdens flyktninger aldri kommer til Europa:

– Masseinnvandringens manglende økonomiske bærekraft gjør at man må spørre seg om det er etisk riktig å bruke enorme beløp på å forsøke og integrere relativt få migranter.

Islam trenger ingen beskyttelse

Islam vil for alltid være en del av Europa som resultat av den massive tilstrømningen av mennesker med muslimsk bakgrunn. Men islam trenger ingen spesiell beskyttelse:

– Den regressive venstresiden har dannet en merkelig allianse med islamister som forsøker å definere kritikk av islamsk ideologi og kultur som «rasistisk» og «islamofobisk», men et økende antall fornuftige mennesker nekter å underkaste seg disse latterlige kravene om å være politisk korrekte.

– Selvsagt kan vi ha en ærlig samtale om hvor inkompatibel elementer av islam er med tradisjonelle europeiske verdier uten at dette gir et bilde av alle muslimer som en trussel eller alle kritikere av islam som fulle av fordommer.

Les også: Vi trenger mer diskusjon om islam for å bekjempe muslimhat, ikke mindre

Vær skeptiske til alle som fornekter dilemmaene

Det er ingen tvil om at lidelsen er reell for mange flyktninger i verden, mener Reppen. Men man kan heller ikke overse at Europa har opplevd terrorangrep, mengder av seksuelle overgrep, økning i grov voldskriminalitet og dramatiske demografiske endringer på kort tid.

– Dette er et svært komplisert saksområde, som bør skape en viss indre konflikt. Hvis ikke, har man ikke satt seg inn i motpartens situasjon og standpunkter. Å ville lukke grensene helt er like virkelighetsfjernt og lite pragmatisk som å mene at vi ikke trenger grenser i det hele tatt.

– Jeg har lært at kultur og ideologi kan medføre feller og farer, men jeg har også lært at også empati og medfølelse kan skape like store problemer som ikke så ofte blir diskutert.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon