Illustrasjonsfoto: Peter Kruger / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Mangel på fritidsklubber brukes ofte som argument for at det går skeis med ungdommer i utsatte områder. Erfaringer tilsier at det imidlertid ikke er så enkelt.

Kriminelle og personer med forbindelser til kriminelle nettverk i Sverige utnytter arbeid ved flyplasser, fritidsklubber og som vektere for å bedrive kriminell virksomhet. Det fremkommer i en rapport fra politiet i Stockholm, der det også fremgår at stadig flere kvinner og yngre involveres i kriminelle nettverk.

Ifølge rapporten arbeider personer med koblinger til kriminelle gjenger og nettverk i posisjoner der de er en trussel for samfunnets systemer. 

annonse

Les også: Sverige: De som har råd og mulighet flytter

Fritidsklubber som møteplasser

Det dreier seg om at de kriminelle og personer med kriminelle forbindelser for eksempel arbeider som sikkerhetsvakter eller bagasjearbeidere på flyplasser, eller om ordensvakter innen foreningsliv og religiøse samfunn, samt gjennom kommunale ansettelser ved skoler og fritidsklubber. 

annonse

«Fritidsklubbene fungerer som møteplasser for nettverkspersoner og utgjør en base for deres kriminelle virksomhet samt rekruttering. Ikke sjelden forvares og selges narkotika inne på fritidsklubbene, alternativt i nær tilslutning til lokalene», heter det blant annet i rapporten. 

«Illevarslende»

Det fremholdes i rapporten at funnene vedrørende de kriminelles utnyttelse av strategiske posisjoner er «illevarslende», og man vedgår at dette fenomenet kan antas å være mer utbredt enn man i dag kjenner til.

– Ytterligere konklusjoner er at flere av nettverkene har et høyt voldskapital, og at vi ser at gjennomsnittsalderen på dem i nettverkene har sunket. Dessuten ser vi at kvinnene i høyere grad enn tidligere deltar i den organiserte kriminaliteten, sier Palle Nilsson fra Stockholmspolitiet i en pressemelding. 

Ifølge rapporten finnes det i Stor-Stockholm 50 kriminelle nettverk, med totalt cirka 1500 medlemmer. I 2017 hadde man identifisert 47 slike nettverk. Altså har det kommer til tre nye siden den gangen. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon