Svenske elever skal fortsatt lære om antikken, her representert ved de greske mestere Platon og Sokrates. Foto: AFP / LOUISA GOULIAMAKI
annonse
annonse

27. september skrev Resett om hvordag det svenske Skolverket ville rasere historiefaget og fjerne alt om antikken fra pensum. Ifølge den foreslåtte læreplanen skulle fokuset vris til genusteorier og postmoderne idéer.

Forslaget til ny læreplan i historie ble møtt av massiv kritikk.

– Det er ren og skjær galskap å stryke antikken fra pensum (…) Har de blitt helt sinnsyke? Man berøver elevene for verdensarven. Hvordan skal de da forstå poenget med kultur og demokrati? skrev Dagens Nyheter.

annonse

Les også: Sverige: Skolverket kutter i historiepensum, alt om den vestlige sivilisasjonens opprinnelse skal vekk

Skolverket snur

Nå har Skolverket innsett at de mangler støtte for å endre læreplanen i historie såpass radikalt. I en pressemelding skriver de at elevene fortsatt skal lære om antikken på grunnskolen:

annonse

– Skolverket kan konstatere at det er manglende støtte til vårt forslag, og derfor kan vi allerede nå, før svarfristen løper ut, slå fast at antikken vil forbli en del av grunnskolens læreplan i historie.

Skolverket mener fortsatt at det er en utfordring å få plass til alt innenfor de få timene som er tilgjengelig. De skriver at ungdomsskoleelevene kun har 25 timer historieundervisning i året.

– Å la nåværende læreplan fortsette uforandret, med for mye innhold i forhold til undervisningstiden, er ikke et alternativ. Vi må finne en løsning som innebærer at historielærere får en læreplan med bedre samsvar mellom innhold og undervisningstid, uten at vi fjerner viktige deler.

Så får vi se om genusteorier, normkritikk og trafikksikkerhet fortsatt får plass som vesentlige deler av det nye historiefaget på den andre siden av grensen. Innspill kan sendes Skolverket frem til 23. oktober. Den endelige avgjørelsen om ny læreplan tas av regjeringen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon