Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Kristelig Folkeparti vil ha ordførervervet, men for å få flertall så må de velge side. På den ene står Demokratene,, og på den andre MDG.

Fra 1. januar sammenslås nabokommunene Songdalen og Søgne i Kristiansand. Det er 86 269 stemmeberettigede i den nye kommunen Kristiansand. 66 % stemte, eller 56 831, og av de forhåndstemte 33 % eller 18 30. Valgresultatet har gjort manøvreringen mellom blokkene på høyre-venstre-skalaen mer krevende.

På den ene siden gikk Demokratene frem 9,6 % og endte som nummer tre med hele 13,4 %, det gav dem 11 av 71 seter i kommunestyret. De store partiene Høyre og Arbeiderpartiet har skrumpet kraftig inn, sistnevnte gikk tilbake hele 9,5 % og Høyre 5,3 %. De ble nærmest jevnstore med AP på topp med 18,3 % og H noen promille bak. Krf endte på fjerdeplass med 11,5 %. Men de ser muligheten til å få ordførervervet.

annonse

Les også: Hverken Ap eller Høyre vil samarbeide med Demokratene i Kristiansand

På onsdag 9. oktober skal Krf ha et møte der de skal avgjøre hvilken koalisjon de skal velge for de neste 4 årene, skriver Vårt Land.

Tradisjonelt har Krf samarbeidet med borgerlig side, men med et så sterkt Demokratene har de blitt usikre. Velgerne har stemt på et borgerlig Krf, men partiet kan se for seg et samarbeid med blant andre MDG.

Det kan høres ut som et interessant samarbeid, men det er spørsmål om MDG er det mest naturlige for kristenfolket?

annonse

Dette er bibelbeltet, det eneste stedet Krf fremdeles får noe oppslutning. De er kjent for å være nøysomme og hardt arbeidende. En kan stille spørmål om MDG deler den samme mentaliteten. Leder av MDG Kristiansand Marte Rostvåg Ulltveit-Moe er prosjektmedarbeider i Naturvernforbundet. Tidligere har hun jobbet som redaktør i magasinet Ren Mat og vært informasjonsmedarbeider i Regnskogfondet. MDG er ikke så opptatt av tradisjonelle familieverdier og Guds plass i hverdagen, de er mer fokusert på å stoppe bilen og troen på menneskeskapte klimaendringer.

Les også: NRK med nazihumor mot norsk storby etter Demokratenes brakvalg: – Kristiansand kan være rasismehovedstaden

Det er mulig at partiene kan samarbeide, men det er ikke sikkert at Krf vil tjene på det ved stortingsvalget om to år. De har velgere ute på den nøgne ø, slike som eter sitt brød med svette i pannen. De kjenner ikke til det urbane livet der en sykler til kontorjobben og inntar sine måltider på veganrestauranter.

På den andre siden står Demokratene med Vidar Kleppe i spissen. Det er mulig velgerne ser på dem som en naturlig samarbeidspartner, kristenfolket er ikke kjent for å være så veldig positive til fremmede, og da særlig til konkurrerende religioner. Selv om partiet Krf utgir seg for å være det. De gikk ned 3,8 % og en kan tenke at de fisker i samme dam.

Selv om en slik innrømmelse nok sitter langt inne hos de skinnhellige politikerne. Tiden vil vise, på onsdag skal avgjøre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon