Illustrasjonsbilde. Foto: Are Føli / NTB scanpix
annonse
annonse

Bistandsbudsjettet øker med 3,7 prosent til 39,2 milliarder kroner, og klimatiltak og menneskerettsarbeid skal prioriteres. Ikke nok, mener kritikerne.

Regjeringen foreslår å øke satsingen på klima, miljø og hav med drøyt 10 prosent til 5,2 milliarder kroner, og det skal også brukes mer på styrking av menneskerettigheter, til sammen 825 millioner kroner neste år.

Norge har blant annet inngått en avtale om langsiktig finansiell støtte til FNs høykommissær for menneskerettigheter.

annonse

Budsjettposten for humanitært arbeid øker med 115 millioner kroner til 5,5 milliarder kroner neste år.

Norges humanitære bidrag kanaliseres i all hovedsak gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og norske hjelpeorganisasjoner.

Ikke nok

Regjeringens økte satsing på klimatiltak innen bistanden, er ikke nok, mener Kirkens Nødhjelp.

-Vi savner en mer helhetlig politikk fra regjeringen. Klimakrisen rammer hele verden, men den rammer de fattigste hardest, de som har bidratt minst til oppvarmingen av kloden, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten.

annonse

– Hvis regjeringen vil løfte de aller fattigste menneskene og landene ut av fattigdom, må den redusere klimagassutslippene med minst 53 % innen 2030, hvis ikke risikerer vi å spenne beina under alt bistandsarbeid, mener han.

Skuffet

Generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens Naturfond etterlyser også større hjemlige utslippskutt og er samtidig skuffet over at Regjeringen reduserer energibistand til verdens fattigste med 275 millioner.

– De fattigste rammes hardest av klimaendringene og betaler med helsen for fossile alternativer som parafin og kull. Det er helt feil medisin å kutte i bevilgningene til fornybare alternativer, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon