NHO-sjef Ole Erik Almlid. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Manglende forutsigbarhet i norsk økonomi har gjort at NHO-sjef Ole Erik Almlid håper på et kjedelig statsbudsjett.

– Det har blitt verre de senere årene. Bedriftsledere landet over forteller meg at de har hjertet i halsen om høsten, når statsbudsjettsforhandlingene nærmer seg slutten. Sånn kan vi ikke ha det. Manglende forutsigbarhet er uten sammenligning norske bedriftslederes største bekymring. Det må regjeringen og landets politikere forstå, sier Almlid til VG.

Mandag la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til statsbudsjett i 2020, som legger rammene for norsk økonomi inn i det nye året.

annonse

– Norge har vært kjent som et trygt land å investere i, med en stabil politikk. Forutsigbarhet er avgjørende for norske bedrifter og Norges rykte som vertsnasjon for bedrifter og investeringer. De siste årene har dette gått i helt gal retning. Da mister vi konkurranseevne og et viktig fortrinn, sier han.

Les også: NHO venter økonomisk motvind de neste årene

Rammevilkår

NHO-sjefen mener den viktigste oppgaven for politikerne i møte med landets bedrifter er å sikre stabile rammevilkår.

– Bedrifter dropper å investere fordi rammene er for uforutsigbare. Det gjør at vi taper vi muligheter til å skape jobber og de løsningene samfunnet trenger.

Uro blant bedrifter

annonse
annonse

 En undersøkelse av 1300 bedrifter gjort på oppdrag fra NHO bekrefter at det er usikkerhet i flere bedrifter.

– Den viser at hele 50 prosent sier at usikkerheten i norsk politikk påvirker planer og investeringer. Halvparten av bedriftslederne sier de opplever at norsk politikk er uforutsigbar, sier Almlid.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon