Barn i flyktningleiren Al Hol i Syria står i kø for tillatelse til å hente rasjoner fra hovedområdet i leiren. Foto: Human Rights Watch / NTB scanpix
annonse
Redd Barna ber regjeringen hente hjem norske barn og kvinner i Al-Hol-leiren etter at Tyrkia uttalte at de står klare til å invadere nordøstlige Syria.
annonse

– Tiden kan renne ut for de norske barna i området. Regjeringen har fremdeles mulighet til å ta ansvaret sitt på alvor om de vil. Dersom det blir krig i området, kan det bli mye vanskeligere å hente hjem barna, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

Norsk UD mener at det må tas høyde for en tyrkisk aksjon i nær fremtid.

– Tyrkisk aksjon i nær fremtid

– Det er vanskelig å si hvordan situasjonen vil utvikle seg og hvordan dette eventuelt vil påvirke situasjonen for Al-Hol-leiren og de ISIL-tilknyttede fangene som holdes der, sier statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet til NTB.

annonse

Han understreker at Norge forventer at Tyrkia viser tilbakeholdenhet og respekterer humanitære prinsipper.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa mandag at USAs tilbaketrekking har begynt, og at tyrkiske styrker står klare til å igangsette operasjoner mot kurdiske styrker i Syria.

Utenriksdepartementet i Washington understreket mandag kveld at et «svært lite antall» soldater er trukket ut av grenseområdet.

Kontrollerer Al-Hol
annonse

Den kurdiskdominerte SDF-militsen kontrollerer store deler av det nordlige Syria. De holder rundt 12.500 antatte IS-krigere som fanger, blant dem 2.500 fremmedkrigere fra Europa og andre land.

SDF kontrollerer også Al-Hol-leiren, der over 70.000 mennesker er internert.

I leiren er det flere norske kvinner og barn. I forrige uke stemte Stortinget ned et forslag om å hente en syk norsk fireåring og familien hans ut av leiren og bringe dem til Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon