Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Regjeringen har bestemt at Norge ikke blir med i NATOs våpenskjold. Debatten om mulig norsk deltakelse utløste frykt for spenninger mellom Norge og Russland.

«Gjennom en bredere sikkerhetspolitisk vurdering har regjeringen besluttet at Norge ikke vurderer å anskaffe øvre lags sensorer eller avskjæringsmissiler som kan gå inn i NATO BMD», heter det i statsbudsjettet.

BMD står for «ballistic missile defence» og omtales på norsk som missilforsvar eller rakettskjold, skriver Klassekampen.

annonse

– Jeg tror dette hindrer økt spenning, sier Russland-forsker Julie Wilhelmsen.

Norge har i flere år støttet NATOs beslutning om et våpenskjold, men har vært motstandere av at NATO skulle bli en del av USAs missilforsvarsplaner. Dette snudde i 2010, med begrunnelse i at missilforsvaret ikke var rettet mot Russland.

I et hemmelig norsk forsvarsdokument fra 2017 ble det framholdt at trusselen fra Russland var en grunn til at Norge bør slutte seg til skjoldet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon