- Resett - https://resett.no -

Norge blir ikke med i NATOs missilforsvar

Regjeringen har bestemt at Norge ikke blir med i NATOs våpenskjold. Debatten om mulig norsk deltakelse utløste frykt for spenninger mellom Norge og Russland.

«Gjennom en bredere sikkerhetspolitisk vurdering har regjeringen besluttet at Norge ikke vurderer å anskaffe øvre lags sensorer eller avskjæringsmissiler som kan gå inn i NATO BMD», heter det i statsbudsjettet.

BMD står for «ballistic missile defence» og omtales på norsk som missilforsvar eller rakettskjold, skriver Klassekampen.

annonse

– Jeg tror dette hindrer økt spenning, sier Russland-forsker Julie Wilhelmsen.

Norge har i flere år støttet NATOs beslutning om et våpenskjold, men har vært motstandere av at NATO skulle bli en del av USAs missilforsvarsplaner. Dette snudde i 2010, med begrunnelse i at missilforsvaret ikke var rettet mot Russland.

I et hemmelig norsk forsvarsdokument fra 2017 ble det framholdt at trusselen fra Russland var en grunn til at Norge bør slutte seg til skjoldet.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474