Israelske arabere protesterer mot vold, organisert kriminalitet og nylige drap i egne rekker, i den arabiske byen Umm-Al Fahem i Nord-Israel 4. oktober 2019. (Foto av JALAA MAREY / AFP)
annonse
annonse

Israels minister for offentlig sikkerhet, Gilad Erdan, forklarer en nylig voldsom voldsbølge innad i landets arabiske minoritet med kultur.

– Det er et veldig, veldig voldelig samfunn – ganger tusen. Volden har sammenheng med kulturen. Mange disputter som ender opp i rettssalen her, blir løst med våpen der, sa Erdan under et intervju med Jerusalem Radio på mandag.

Æreskultur

annonse

Erdan kritiserer spesielt aksepten rundt familiefeider, vold i hjemmet og æresdrap.

– En mor kan gi en sønn tillatelse til å drepe en søster fordi hun går ut med en mann som ikke er akseptert av familien, sier han.

Voldsbølge

Kommentarene kommer i etterkant av den voldsomme økningen i vold og drap i arabiskdominerte byer, bydeler og områder i Israel i løpet av de siste månedene. Israelsk politi sier at det har vært mer enn 70 drap i arabisk områder i Israel så langt i år – nesten dobbelt så mange som de siste to årene.

Arabere utgjør 20 % av Israels befolkning, men står for mer enn halvparten av landets registrerte drap.

Demonstrasjoner

annonse

Titusenvis av personer har protestert mot volden siden forrige uke. Demonstrantene påstår at det israelske politiet i stor grad ignorerer volden innad i den arabiske minoriteten.

Les også: Kongresskvinne: – Vestbredden er en del av Israel

De mener at politiet gjør for lite for å få kontroll over situasjonen, og krever at den israelske ordensmakten øker innsatsen i de arabiske områdene for å gjøre gatene trygge.

Rasisme

Israelsk-arabiske politiske ledere svarer på påstandene om arabisk voldskultur med anklager om rasisme.

annonse

– I stedet for å ta ansvar for sikkerheten til alle borgerne i landet, foretrekker Erdan å gjemme seg bak rasistiske påstander og å lempe ansvaret over på de drepte, sa Ayman Odeh, lederen til den arabiske samlingslisten, i en uttalelse.

– Ukulturen er den rasistiske regjerende kulturen som ser på arabiske borgere som annenrangs borgere og som medlemmer av en underordnet kultur, skrev Yousef Jabareen, et annet høytstående medlem av den arabiske samlingslisten, på Twitter.

Avviser kritikken

Israelsk politi avviser rasismeanklagelsene på det sterkeste, og sier at de gjør alt i sin makt for å stoppe volden.

– Lokale ledere må gjøre mer for å samarbeide med politiet for å forhindre volden, sier en talsperson.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon