Stifterne av Just Unity Yousef Bartho Assidiq t.v. og Faten Mahdi Al-Hussaini. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Legger ned organisasjon som skulle forebygge ekstremisme. 

«Gjennom foredrag, kurs og workshops skal de reise rundt og snakke om egenopplevde erfaringer, og inspirere til samtaler og diskusjon», het det i Vårt Land da den tidligere radikale islamisten Youssef Assidig og den profilerte unge muslimen Faten Mahdi al-Hussaini i 2015 lanserte JustUnity.

Da slo Vårt Land stort opp at organisasjonen arbeidet helt uten statsstøtte. Saken ble fulgt opp på et møte der blant annet de to var tilstede på statsministerens kontor i mars samme år. Der ba de om penger fra regjeringen.

annonse

Les også: Om hijab og hakekors

– Regjeringen må involvere seg mer i å bidra til at muslimsk ungdom kan bli en del av løsningen og ikke minst støtte oss økonomisk, sa Bartho Assidiq.

Senere fikk de med seg flere profilerte personligheter, som advokat Geir Lippestad, fylkesmann Erling Lae og terrorforsker Lars Gule.

annonse

Deres bønner til politikerne om penger ble også bønnhørt. I 2016 kom de inn på statsbudsjettet med 500.000 kroner. Siden har potten blitt økt til 900.000.

Imidlertid har det blitt stilt spørsmål ved hva organisasjonen egentlig har utrettet. I Radikal Portal stiller Muhammed Qasim Ali, en person med nær tilknytning til det islamistisk-salafistiske miljøet, spørsmål ved JustUnitys påstander om at de har avradikalisert så mange som 50 personer, en påstand som aldri har blitt dokumentert:

«Hvorfor er det ingen som sjekker om dette stemmer? Hvilke metoder bruker de som PST og diverse fagfolk ikke vet om? Og kanskje enda viktigere, hvorfor har avradikaliseringsarbeidet stoppet opp?»

Les også: Risikerer innvandringskritikere å miste jobben?

Ali viser også til at organisasjonen har et lavt aktivitetsnivå. Hverken Assidiq eller Mahdi al-Hussaini ønsket å kommentere saken.

Imidlertid har aktivitetsnivået de siste årene vært labert. I JustUnity sin årsrapport for 2018 vises det til deltakelse i en teateroppsetning og at Faten Mahdi al-Hussaini holdt en tale ved en statsborgerskapsseremoni i Vestfold. Utover det refereres det til foredrag, men det spesifiseres ikke hvor og når disse foredragene fant sted.

annonse

Nettsiden og Facebooksiden til JustUnity har også forsvunnet fra internett.

Nå viser det seg at organisasjonen er i ferd med å nedlegges. De frasier seg dermed statsstøtte for 2019.

Kontaktperson Tone Grøttum sier at dette bero på flere årsaker.

Hun sier at arbeidet med å forebygge radikalisering av islamister ikke lenger er like aktuelt. 

– Så har de to som har jobbet med dette også gått videre med studier og andre ting, sier Grøttum til Resett. Hun jober til daglig ved advokatkontoret til Geir Lippestad.

Les også: NRK-ekspert Lars Gule mener norsksomaliske Shurika Hansen må være «høyreekstrem»

Tatt konsekvensene

Det har departementet nå tatt konsekvensene av:

– Departementet har nylig mottatt informasjon om at organisasjonen Just Unity har innstilt sin aktivitet fra og med våren 2019, og at de ikke planlegger videre aktivitet i 2020. Ved en feil er det foreslått å bevilge 900 000 kroner til Just Unity i budsjettet for 2020 over ordningen med nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet. I budsjettbehandlingen i Stortinget vil vi be om at det ikke bevilges penger til dette formålet, sier statssekretær Tom Erlend Skaug i Kunnskapsdepartementet.

Han kan opplyse om at det er Integererings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDI) som forvalter tilskudd til nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet.

–IMDi har bedt om tilbakebetaling av deler av tilskuddsbeløpet for 2019. Organisasjonen har levert rapport for aktivitet i 2018.

Grøttum fra JustUnity sier til Resett at ubrukte midler allerede er tilbakebetalt.

 

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon