Leder i SV Audun Lysbakken. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Norge bør vurdere sanksjoner mot Tyrkia for å sette en stopper for tyrkiske angrep på kurdere i Nord-Syria, mener SV.

– Kurderne har vært spydspissen i kampen mot IS. Nå lukker Europa og Norge øynene samtidig som Erdogan starter offensiven mot kurderne. Vi krever en kraftig og umiddelbar protest fra regjeringen, sier Lysbakken.

Han mener det er en skam hvis norske myndigheter forblir tause nå som angrepene har startet.

annonse

– Norge må gå ut mot Erdogan nå og vurdere snarlige sanksjoner mot Tyrkia. Dette kan vi ikke godta fra vår alliert, sier Lysbakken.

I gang

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sendt store styrker til grenseområdene, og onsdag ettermiddag kunngjorde han at offensiven er i gang. Målet er å tvinge den kurdiske YPG-militsen på retrett fra grensa i Nord-Syria.

Det skjer samtidig som USAs president Donald Trump har varslet at han vil trekke amerikanske soldater ut av området, noe som er blitt tolket som et grønt lys til de tyrkiske planene.

Stortinget får orientering

Rødts partileder Bjørnar Moxnes frykter at konsekvensene kan bli etnisk rensing av kurdere og en massiv styrking av ekstremistgruppen IS. Han ber onsdag komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) om å innkalle til et hastemøte om saken i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.

annonse

– Flere tusen IS-krigere er fanget i området og kan komme seg fri ved en invasjon. Det er alvorlig for sikkerheten internasjonalt og i Norge, sier han.

Men ifølge Huitfeldt er det allerede lagt opp til en slik orientering.

– Moxnes har ikke tatt kontakt med meg, påpeker hun.

– Hadde han tatt kontakt, ville han fått beskjed om at det allerede er lagt opp til en orientering om denne saken.

– Svært alvorlig

Huitfeldt mener situasjonen i regionen er svært alvorlig. Hun viser til at kurderne bokstavelig talt har gått foran i kampen mot ekstremistgruppen IS.

annonse

Nå frykter hun at offensiven skal gi IS en anledning til å omgruppere.

– Tyrkias mål er mer stabilitet, men jeg frykter resultatet blir mer ustabilitet, sier Huitfeldt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon