Audun Lysbakken (SV) ville ha svar på hvorfor regjeringen inntil nå har gitt inntrykk av at klimamålene for 2020 ville kunne nås. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

SV antyder at regjeringen har forsøkt å tilsløre at klimamålet for 2020 ikke vil nås. – Det er gjemt i en tekstboks i statsbudsjettet, sier Audun Lysbakken.

I Stortingets spørretime onsdag, utfordret SV-lederen gang på gang statsminister Erna Solberg (H). Han viste til at regjeringen tidligere har gitt uttrykk for at klimamålene kunne nås, og han ville ha svar på når regjeringen forsto at man ikke ville klare det.

– Det er i de årene Erna Solberg har sittet som statsminister at tiltakene skulle vært på plass. Når var det erkjennelsen sank inn, spurte Lysbakken.

annonse

51 millioner tonn neste år
I revidert statsbudsjett som ble lagt fram i juni, skrev regjeringen at klimapolitikken virket, men da neste års statsbudsjett ble lagt fram fire måneder senere, vedgikk regjeringen at «ambisjonene ikke nås».

– Var det i sommerferien at erkjennelsen kom? lød det lett syrlige spørsmålet fra Lysbakken.

Klimagassutslippene ventes å ligge på 51 millioner tonn i 2020, noe som er 3 til 5 millioner tonn høyere enn målet fra klimaforliket.

Solberg fastholdt at Norge har gjennomført sine forpliktelser, selv om hun erkjenner at en større andel av kuttene skulle blitt tatt innenlands.

annonse

– Vi har gått fra en prognose fra utslipp på 52 millioner tonn til 45 millioner tonn i 2030. Vi har altså senket nivået hvert eneste år, langtidsprognosen for utslipp har gått ned. Vi er i riktig driv og på rett vei, repliserte statsministeren.

Fra mål til ambisjoner
Lysbakken gikk langt i retning av å si at regjeringen driver bortforklaringer ved å vektlegge mål for 2030 og ikke lenger vil snakke om målene for 2020.

– Regjeringen kan ikke skylde på andre enn seg selv. Fra 2018 ble det slutt på å kalle det «mål», da ble det hetende «ambisjon». Det vi kan lære, er at da må vi passe oss. Da har ikke regjeringen lenger et reelt mål om å nå det man har lovet, sa han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon