Utenriksminister Mike Pompeo. Foto: Costas Baltas / Pool via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USA innskrenker visumtillatelsene til offentlig ansatte kinesere for å presse Kina til å ende undertrykkelsen uigurer og andre muslimske minoriteter i Xinjiang.

Kunngjøringen fra utenriksdepartementet kommer kun én dag etter at USA svartelistet 28 kinesiske selskaper som Washington mener bryter rettighetene for minoritetsgruppene.

Utenriksdepartementet har ifølge Reuters ikke kommentert hvem som vil bli berørt av innskrenkingen eller hva endringen i visumreglene innebærer.

annonse

Kinas ambassade i Washington kaller trekket et «oppdiktet påskudd» for å blande seg inn i Kinas interne anliggender, og skriver på Twitter at «Xinjiang ikke har et såkalt menneskerettighetsproblem, som hevdet av USA».

– Vår kamp mot terrorisme og våre avradikaliseringstiltak i Xinjiang har som mål å utrydde ekstremismens og terrorismens grobunn. Det er i tråd med kinesiske lover og internasjonal praksis, og støtter av alle de 25 millionene mennesker fra forskjellige etniske grupper i Xinjiang, skriver Kinas Washington-ambassade.

Kineserne tilføyer at Xinjiangs anliggende er Kinas interne anliggende, og ber USA om å ikke blande seg inn.

annonse

Innskrenkingen innføres mens spenningen mellom USA og Kina er stor som følge av handelskonflikten. Ifølge Reuters vil handelssamtalene fortsette torsdag og fredag som planlagt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon