Demonstrasjon mot IS (Den islamske stat) og Profetens Ummah. Audun Lysbakken (SV) og Abid Raja (V) bærer en parole sammen i toget. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Skiftet i amerikansk utenrikspolitikk i mindre idealistisk og mer realistisk retning med Donald Trump som president har fått store geopolitiske konsekvenser. Men det har også ført til noen interessante politiske saltomortaler i norsk politikk. 

annonse

USA trekker nå ut sine styrker av Syria. Hvis vi ser på vår nære historie har den norske venstresiden, særlig den radikale fløyen av Sosialistisk Venstreparti (SV) og Rødt, vært sterke motstandere av amerikansk intervensjonisme i Midtøsten. Vi husker vel alle da SV-ere protesterte på plenen i Stortinget, fordi deres egen regjering sendte F-16-fly til Afghanistan. 

Les også: Pentagon: USA støtter ikke tyrkisk militæroperasjon i Nord-Syria

I dag står nok en gang venstresiden på barrikadene. Rødt ønsker innkalling til hastemøte i Stortinget fordi USA trekker ut sine styrker av Syria, noe som åpner for en tyrkisk intervensjon mot terrorgruppen YPG / PKK som har fått et sterkt fotfeste i Nord-Syria.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang. Ikke abonnent? Les mer her.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.