Statsminister Angela Merkel deltok på en gudstjeneste i Berlin onsdag kveld i solidaritet med ofrene etter synagogeskytingen. Foto: Christoph Soeder /dpa via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tysklands statsminister Angela Merkel deltok onsdag kveld på en markering sent onsdag kveld i Berlin etter at to personer ble skutt og drept i Halle.

Merkel sto sammen med personer utenfor Berlins hovedsynagoge, samlet i en stille markering for å vise solidaritet med ofrene for det væpnede angrepet tidligere på dagen.

– Det har vært et angrep på jøder i Tyskland, slo Merkel fast.

annonse

– Mitt mål, og alle andre politikers mål, er å gjøre alt for at dere kan leve trygt. Denne dagen viser at det ikke har blitt gjort nok, og at vi må gjøre mer, sa statsministeren til de oppmøtte ved Neue-synagogen.

To personer, en mann og en kvinne, ble skutt og drept i den tyske byen Halle i et antisemittisk angrep da jøder markerte helligdagen Yom Kippur.

Synagoge var målet

Flere tyske medier skriver at en synagoge i Paulusviertel-distriktet i Halle var målet for skytingen, men at gjerningspersonen ikke kom seg inn. Den drepte mannen ble skutt i en kiosk, mens kvinnen var nær synagogen.

To andre, en mann og en kvinne, er såret av skudd og innlagt på sykehus. Tilstanden er ikke kjent.

annonse

Ifølge lokale medier ble det også kastet en håndgranat inn på den jødiske kirkegården i nærheten, og hjemmelagde eksplosiver ble funnet foran synagogen.

Gjerningspersonen er pågrepet.

Folk er redde

Rabbi Ederberg forteller at hun har mottatt mange meldinger fra folk som er redde etter angrepet.

– Mange har fortalt meg at de ikke kommer fordi de er redde. Det må endre seg, sier hun.

Under den stille seremonien onsdag kveld tente de oppmøtte lys i solidaritet med ofrene. Flere mennesker bar israelske flagg på skuldrene, mens andre hadde et banner med teksten «mot all antisemittisme».

annonse

– Det var viktig for oss å vise vår solidaritet med det jødiske samfunnet. Et angrep på jøder i Tyskland er et angrep på oss alle, sier arrangøren bak gudstjenesten, Sawsan Chebli.

Filmet angrepet

Gjerningspersonen skal ifølge lokale medier ha vært en tysk mann.

Den tyske innenriksministeren Horst Seehofer sier at politiet mener gjerningsmannen har høyreradikale, ytterliggående motiver for sine handlinger.

Mannen som utførte skytingen, filmet det og la det ut på internett. Han brukte et hjelmbasert kamera og filmet i 35 minutter. Klippet ble lagt ut på kringkastingsplattformen Twitch. 2.200 personer skal ha sett livesendingen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon