Kongo rammes hardt av både meslinger og ebola. Her er en WHO-arbeider på plass i Kongo i forbindelse med et vaksinasjonsprogram mot ebola i fjor. Foto: Sam Mednick / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er registrert 4.096 dødsfall som følge av meslinger i Kongo så langt i år. Nær 90 prosent av de døde er barn under fem år.

– Antallet meslingtilfeller i Kongo hittil i år er mer enn tredoblet sammenlignet med antallet som ble registrert i hele 2018. Meslingutbruddene i Kongo har blitt langt mer dødelig enn ebola, som til dags dato har tatt 2.143 liv, sier UNICEF i en uttalelse sitert av CNN.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) må rundt 95 prosent av befolkningen vaksineres med to doser for å sikre befolkningens immunitet. I Kongo var dekningen kun 57 prosent i 2018.

annonse

– Vi står overfor en alarmerende situasjon fordi millioner av kongolesiske barn går glipp av rutinemessige vaksiner og mangler tilgang til helsehjelp når de blir syk, sier UNICEFs representant i Kongo, Edouard Beigbeder.

WHO meldte i august at det antall meslingtilfeller på verdensbasis nær har tredoblet seg i år, sammenlignet med samme periode i fjor. I august var det registrert 364.800 tilfeller av meslinger i verden. Ifølge organisasjonen er det landene Kongo, Madagaskar og Ukraina som har det høyeste antallet registrerte tilfeller av meslinger.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som spres ved dråpesmitte og gir kraftige forkjølelsessymptomer, feber og utslett. Virussykdommen kan forebygges med vaksinering, men WHO har den siste tiden uttrykt bekymring for økt vaksinemotstand i flere land.

annonse

Vaksinen er ifølge WHO svært effektiv, og organisasjonen oppfordrer alle til å sørge for at de er tilstrekkelig vaksinert.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon