Al-Hol leiren i Syria. (AP Foto/Maya Alleruzzo)
annonse
annonse

Røde Kors’ feltsykehus i al-Hol-leiren i Nord-Syria er stengt torsdag. Tyrkias militæroffensiv gjør situasjonen for hjelpearbeiderne usikker.

– Akkurat nå er situasjonen veldig usikker. Vi venter på en avklaring for å kunne fortsette arbeidet, sier utenlandssjef Tørris Jæger i Norges Røde Kors til NTB.

Han vil ikke spekulere på når driften på sykehuset kan starte opp igjen.

annonse

Fire norske Røde Kors-ansatte er med i et internasjonalt team som sammen med lokalt ansatte driver feltsykehuset. De befinner seg i byen Hasaka, som ligger nær al-Hol-leiren.

Ber om forsikringer

Organisasjonen jobber med å gjøre det klart overfor partene at de er en nøytral aktør og søker forsikringer om at de ikke vil bli angrepet.

Feltsykehuset driver i hovedsak med kirurgi, og operasjoner som var planlagt torsdag, vil bli utsatt.

Jæger sier Røde Kors er aller mest bekymret for at sivilbefolkningen rammes. Det gjelder både lokalbefolkningen, internt fordrevne og de som befinner seg i leirene for folk som har vært tilknyttet IS.

annonse

– Vi hører at sivile er drept og at folk flykter fra området. Det er en hardt prøvet sivilbefolkning som nok en gang utsettes for usikkerhet, sier Jæger.

Redd Barna trapper opp

Redd Barna varsler på sin side at de vil trappe opp innsatsen i det nordøstlige Syria.

– Vi er dypt bekymret for sikkerheten til tusenvis av barn og deres familier som har vært på flukt i natt. Vi prioriterer å sørge for barnas interesser og at de får nødvendig hjelp, heter det i en pressemelding.

Organisasjonens lokalt ansatte forteller om stor usikkerhet blant folk om hva som vil skje videre, og tilføyer at de håper konflikten ikke vil nå større byer.

Redd Barna melder at driften fortsetter i de tre leirene der det bor kvinner som antas å være tilknyttet IS og barna deres.

annonse

Mandag oppfordret Redd Barna norske myndigheter til å hente hjem norske barn og kvinner fra al-Hol-leiren.

– Tiden kan renne ut for de norske barna i området. Regjeringen har fremdeles mulighet til å ta ansvaret sitt på alvor om de vil. Dersom det blir krig i området, kan det bli mye vanskeligere å hente hjem barna, sa generalsekretær Birgitte Lange.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon