Hanna Wagenius (C). Foto: Skjermdump SVT
annonse
annonse

Hanna Wagenius (30) er jurist og tidligere leder av Centerpartiets Ungdomsförbund. Hun er kjent for sin støtte til såkalt polyamorøst polygami.

I en kronikk i Smedjan går hun til angrep på folkeavstemninger, som «ikke alltid er bra for demokratiet».

– Når de tas i bruk i komplekse spørsmål hvor vi ikke kjenner til alle alternativer, kan de tvert i mot skade tilliten til demokratiet. La oss slippe de i fremtiden.

annonse

Hun nevner Brexit som eksempel på hvordan feil anvendelse av folkeavstemninger kan vike ødeleggende, ikke bare for et land eller en union, men framfor alt for demokratiet. Folkeavstemninger i seg selv er et demokratisk problem. Hun er glad for at Sverige styres som et representativt demokrati:

– Representativt demokrati tvinger nemlig de politiske alternativene å være noenlunde konsekvente i sin policy. Man må for eksempel kunne legge frem et budsjett som er balansert.

Hvis alt skal avgjøres ved folkeavstemninger ville resultatet bli lavere skatter og høyere offentlige utgifter, mener Wagenius. Dessuten vil det bli vanskelig å holde noen ansvarlige når politikken slår feil.

annonse

– Representativt demokrati har den fordelen at det fins noen man kan holde ansvarlig for politikken, skriver Wagenius.

Les også: Kan vi holde våre politikere ansvarlige?

Politikk er for komplisert for folket

Wagenius bruker et velkjent argument: Politiske spørsmål er kompliserte, og man kan ikke forvente at vanlige folk skal forstå alle de ulike sakene.

– Bare det å tenke tanken at samtlige borgere skal måtte sette seg inn i alle spørsmål, alternativt stemme i blinde, er et uttrykk for et veldig naivt verdensbilde.

Wagenius nevner ikke Sveits med et ord i sin artikkel. Sveits er det eneste landet i Europa med utstrakt bruk av direkte demokrati, og resultatene på politikken er ikke slik Wagenius forestiller seg.

Les også: Direkte demokrati – en løsning for en bedre fremtid?

Hun avslutter med å si at en folkeavstemning om Brexit kunne vært avtalt hvis det forelå en ferdig underskrevet avtale om forholdet mellom Storbritannia og EU.

annonse

Wagenius skriver ingenting om hvordan det skulle være mulig å få til en slik avtale i en forhandling mellom politikere på begge sider av bordet som absolutt ikke ønsket seg en Brexit.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon