Arkivfoto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
annonse
annonse

En 46-åring bosatt i Drammen, som er dømt til sju og et halvt års fengsel i Italia som del av mulla Krekars nettverk, er varetektsfengslet i fire nye uker.

Mannen ble pågrepet av politiet 12. august og har siden sittet i varetekt i medhold av utleveringsloven paragraf 20. Bakgrunnen for pågripelsen er en etterlysning med sikte på utlevering etter en europeisk arrestordre utstedt av italienske myndigheter.

Mulla Krekar ble i samme sak i Italia dømt til tolv års fengsel, mens en tredje mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel. Italia mener Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til IS.

annonse

I sommer ble det kjent at Buskerud-mannen hadde fått innvilget norsk statsborgerskap, selv om han var under etterforskning for terror i Italia.

13. august opplyste kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) at Kunnskapsdepartementet har instruert Utlendingsdirektoratet om å trekke statsborgerskapet tilbake. Mannen er gift og har tre mindreårige barn, som er født i Norge.

Oslo tingrett poengterer at 46-åringen er fratatt sitt norske statsborgerskap, hvilket endrer noen grunnleggende forutsetninger i vurderingen av unndragelsesfaren, men retten kommer likevel til at fortsatt fengsling ikke vil være uforholdsmessig. Fengslingen kan ankes, og mannen tok betenkningstid.

Etter tilbakekallingen har mannen kun irakisk statsborgerskap.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon