Arkivfoto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
annonse

En 46-åring bosatt i Drammen, som er dømt til sju og et halvt års fengsel i Italia som del av mulla Krekars nettverk, er varetektsfengslet i fire nye uker.

Mannen ble pågrepet av politiet 12. august og har siden sittet i varetekt i medhold av utleveringsloven paragraf 20. Bakgrunnen for pågripelsen er en etterlysning med sikte på utlevering etter en europeisk arrestordre utstedt av italienske myndigheter.

Mulla Krekar ble i samme sak i Italia dømt til tolv års fengsel, mens en tredje mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel. Italia mener Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til IS.

annonse

I sommer ble det kjent at Buskerud-mannen hadde fått innvilget norsk statsborgerskap, selv om han var under etterforskning for terror i Italia.

13. august opplyste kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) at Kunnskapsdepartementet har instruert Utlendingsdirektoratet om å trekke statsborgerskapet tilbake. Mannen er gift og har tre mindreårige barn, som er født i Norge.

Oslo tingrett poengterer at 46-åringen er fratatt sitt norske statsborgerskap, hvilket endrer noen grunnleggende forutsetninger i vurderingen av unndragelsesfaren, men retten kommer likevel til at fortsatt fengsling ikke vil være uforholdsmessig. Fengslingen kan ankes, og mannen tok betenkningstid.

Etter tilbakekallingen har mannen kun irakisk statsborgerskap.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.