Tyrkiske styrker har innledet en bakkeoffensiv i kurdiskkontrollerte syriske områder. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tyrkia har legitime sikkerhetsgrunner, men fikk ikke grønt lys fra USA til sin militæroffensiv i Nord-Syria, sier utenriksminister Mike Pompeo.

– De har en terrortrussel fra sør, sier Pompeo i et intervju med amerikanske PBS.

– Tyrkerne har en legitim sikkerhetsbekymring, sier den amerikanske utenriksministeren, som understreker at USA ikke ga grønt lys til Tyrkias militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria.

annonse

Protestene og advarslene har vært mange etter at tyrkiske kampfly og bakkestyrker gikk til angrep mot YPG-mål onsdag.

President Donald Trump har advart Tyrkia og sagt at dersom militæroffensiven ikke blir gjennomført «så humant som mulig», akter han å «utradere» Tyrkias økonomi.

– Hjalp oss ikke

YPG var inntil nylig USAs nære allierte i kampen mot den ytterliggående islamistgruppen IS i Syria, men Trump kunngjorde i forrige uke at de amerikanske soldatene ville bli trukket ut.

Kurdiske talsmenn anklaget den amerikanske presidenten for å ha dolket dem i ryggen, men selv forsvarer han beslutningen om tilbaketrekning.

annonse

– De hjalp oss ikke under andre verdenskrig, de hjalp oss ikke med Normandie, tvitret Trump.

Selvforsvar

Tyrkia lover i et brev til FNs sikkerhetsråd å gjennomføre en «proporsjonal, gjennomtenkt og ansvarlig» militæroffensiv, ifølge Reuters.

Tyrkiske myndigheter viser videre til artikkel 51 i FN-pakten som omhandler retten til individuelt eller kollektivt selvforsvar mot væpnede angrep.

Ifølge den tyrkiske forsvarsledelsen er det gjennomført 181 flyangrep mot YPG-mål siden militæroffensiven startet.

Minst 15 mennesker drept i angrepene, åtte av dem sivile, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon