Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Fornybarnæringen er i kraftig vekst i Norge og omsatte for 29,6 milliarder kroner i 2018, opp 71 prosent fra året i forveien.

Det viser en rapport som Multiconsult har utarbeidet på oppdrag fra Eksportkreditt Norge, Norwegian Energy Partners (NORWEP) og Olje- og energidepartementet.

Økningen kommer etter to år med fallende omsetning i 2016 og 2017.

annonse

Rapporten viser at det fortsatt er vannkraft som utgjør det største segmentet. Men landbasert vindkraft vokser raskt. Her ble omsetningen mer enn femdoblet fra 1,7 milliarder kroner i 2017 til hele 8,7 milliarder i 2018.

Import av vindturbiner sto for en stor del av omsetningsveksten.

Økt eksport

Kartleggingen fra Multiconsult viser samtidig at fornybarnæringen sysselsatte om lag 10.200 personer i 2018.

Av disse jobbet drøyt 4.100 personer med vindkraft til havs og på land, mens 3.445 personer jobbet med vannkraft og 1.735 jobbet med solenergi.

annonse

Eksporten lå på 9,2 milliarder kroner i 2018, opp 2,9 milliarder kroner fra året før. Det er spesielt havvind som driver eksportveksten.

– Det er gledelig å se eksportvekst innen fornybar, men potensialet er langt større, sier administrerende direktør Otto Søberg i Eksportkreditt Norge i en pressemelding.

– Våre egne prognoser viser at havvind med en målrettet satsing kan bli blant Norges fem største eksportnæringer i et 10–20-årsperspektiv, sier han.

Usikkerhet om vindkraft

For vindkraft på land er framtida mer usikker, og flere forhold kan bremse videre utbygging.

Multiconsult viser i kartleggingen til at den landbaserte vindkraften har økt jevnt de siste årene, godt hjulpet av elsertifikatordningen og fallende produksjonskostnader. Ordningen med elsertifikater skal utfases i 2021. Men produksjonskostnadene ventes å fortsette å falle, samtidig som industrien har et sterkt ønske om grønn energi.

annonse

Et annet usikkerhetsmoment er NVEs forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land, et forslag som har mobilisert voldsom politisk motstand mot nye utbygginger.

Oljeopptur

En separat rapport fra Rystad Energy viser at pilene peker oppover også for oljeservicebedrifter i Norge.

– Leverandørindustrien til olje og gass er på vei oppover igjen. I 2018 var det igjen omsetningsvekst, både i eksportmarkedene og særlig i Norge, uttaler olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

Alt i alt ble det omsatt for 373 milliarder kroner innenfor olje og gass i Norge i 2018.

Turistforeningen vil ha stortingsmelding om vindkraft

Det voldsomme engasjementet rundt utbygging av vindkraft på land bør føre til at regjeringen kommer med en stortingsmelding om temaet, mener Turistforeningen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pekte i april ut 13 områder som direktoratet mener er de mest egnede for vindkraft på land i Norge. 98 kommuner har areal innenfor de 13 områdene.

Over 5.000 svar kom inn i høringsrunden, som ble avsluttet 1. oktober.

annonse

– Regjeringen må ta signalene på alvor. Det holder ikke å flikke på dagens system. De er nødt til å legge opp til en grundigere oppfølging enn planlagt. Derfor bør det lages en stortingsmelding, sier styreleder Per Hanasand i Den Norske Turistforening (DNT).

Han mener det er behov for en gjennomtenkt nasjonal politikk som avveier hensynene mellom utbygging av energi og ivaretakelse av natur. Det holder ikke bare å skrote NVEs kart – regjeringen må også ta tak i hvordan vindkraftutbyggingen på land planlegges og styres, er budskapet fra DNT.

– Regjeringen har foreløpig ikke signalisert at de vil gjøre noe med det som har vært hovedkritikken i høringen: At dagens system tar altfor lite hensyn til natur, sier Hanasand.

Han krever at stortingsmeldingen setter rammer for hvordan eventuell videre vindkraftutbygging i Norge kan foregå uten alvorlige naturinngrep.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon