OSLO 20180226. Nobelkomitéen. F.v.: Olav Njølstad, Asle Toje, Anne Enger, Thorbjørn Jagland, Henrik Syse og Berit Reiss-Andersen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Nobelkomiteen har gitt fredsprisen for 2019 til Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Han overtok så sent som i 2018, men har allerede fått fortgang i fredsprosessen med Eritrea. Komiteens leder vektla også tentative politiske oppmykninger internt i Etiopia, bekjempelse av korrupsjon og hans fremme av kvinners rolle.

Komiteen sier samtidig at det er en pris som både anerkjenner handlinger gjennomført, men som også er ment å tjene som en oppmuntring om å fortsette. Etiopia er et etnisk og religiøst sammensatt land med en rekke splittelser internt. Drøyt førti prosent av innbyggerne er kristne og over tretti prosent er muslimer. Statsminister Abiy Ahmeds far er muslim, hans mor kristen. Selv regner han seg som tilhørende sin mors tro.

Befolkningsveksten er høy og innbyggertallet er over 100 millioner. Det er et av verdens fattigste land.

annonse

Etiopia er et gammelt kongedømme hvor både kristendom og jødedom ankom tidlig. Etiopia har vært styrt med autoritær hånd, og som historien har vist, er det stor fare for ytterligere konflikt når slike heterogene stater blir mer demokratiske. Hele nabolaget er også en kruttønne. Etiopia grenser til Somalia, Eritrea, Kenya, Sudan, Sør-Sudan og Djibouti.

Et godt valg

Bookmakerne hadde tippet Greta Thunberg, men det må være en konsekvens av manglende forståelse for Nobelkomiteen. I fjor ble Asle Toje utnevnt som medlem, og jeg vil tro han hadde forlatt komiteen i protest om den i hans andre år hadde delt ut prisen til en medieskapt klimaaktivist.

Les også: Asle Toje er et godt valg, selv om han utnevnes til et supperåd

annonse

Det er for tidlig å si om eller i hvilken grad Abiy Ahmed kommer til å lykkes med å bringe Etiopia inn på en varig ny og forbedret kurs. Utfordringene er enorme. Men så langt vi vet nå, har mannen gode intensjoner og har allerede vist evnen til mot og å tenke nytt. Freden med Eritrea er et tilstrekkelig argument i seg selv.

Å gi oppmuntring til en slik mann og de freds- og forsoningsprosessene han er involvert i, er vel nettopp det Alfred Nobels Testamente i sin tid hadde som formål.

Kort sagt en god fredspris, og en som heller ikke gjør skam på Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon