Statsminister Erna Solberg (H) møtte fredsprisvinner og Etiopias statsminister Abiy Ahmed i Addis Abeba i februar i år. Foto: Arvid Samland / SMK / NTB scanpix
annonse
annonse

Fredsprisen til statsminister Abiy Ahmed kan ha en smitteeffekt og bidra til å dempe konfliktene på Afrikas Horn, håper Nobelkomiteen.

I løpet av sitt første år som statsminister har Abiy Ahmed sluttet fred med nabolandet Eritrea og satt fart i demokratiseringen i Etiopia. Dette, samt ikke minst hans vilje til å satse på kvinner, er blant grunnene til at Nobelkomiteen tildelte ham årets fredspris.

– Det er definitivt en del av vår vurdering at det ikke blir varig fred uten at også kvinner får bli aktive deltakere i samfunnet, sier komiteens leder Berit Reiss-Andersen til NTB.

annonse

Det er i tråd med FN-resolusjon 1325 som slår fast at kvinner må delta på like fot med menn på alle nivåer og i alle funksjoner for å fremme fred og sikkerhet.

– Mener alvor

– Det er helt åpenbart at han mener alvor gjennom å la kvinner bekle viktige posisjoner i samfunnet, sier hun og viser til at Etiopia nå har både en kvinnelig president og en kvinnelig høyesterettsjustitiarius, i tillegg til at halve regjeringen er kvinner.

Selv sier den etiopiske statsministeren at han er «overveldet og veldig lykkelig» over tildelingen, og at han håper prisen vil bidra til å styrke freden i regionen.

Reiss-Andersen legger ikke skjul på at hun håper Ahmeds fokus på fred og demokratisering skal inspirere andre statsledere.

annonse

– Afrikas Horn er jo et område med mange konflikter, mye ufred og store flyktningstrømmer. Initiativet fra Abiy om en ny politikk for Etiopia håper vi jo definitivt skal ha en smitteeffekt på regionen, sier hun.

Kom kritikere i forkjøpet

Abiy Ahmed var på forhånd en av favorittene til fredsprisen. Årets store favoritt, svenske Greta Thunberg, nådde ikke opp, noe som har bidratt til spekulasjoner om at Nobelkomiteen har strammet inn på tildelinger av fredsprisen til miljøforkjempere.

– Har dere inntatt en ny holdning når det gjelder sammenhengen mellom klima og fred?

– Vi har jo tidligere gitt priser til miljøforkjempere som Al Gore. Våre prinsipielle vurderinger kommer til uttrykk gjennom de priser vi har og ikke gjennom kommunikeer utover dette, sier Reiss-Andersen.

Under kunngjøringen kom hun kritikere som mener at Ahmed får fredsprisen for tidlig, i forkjøpet.

annonse

– Nobelkomiteen mener at det er nettopp nå statsminister Abiys innsats fortjener anerkjennelse og trenger oppmuntring, slo komitélederen fast.

Håp og mot

Fra alle verdenshjørner strømmet gratulasjonene inn fredag. Statsminister Erna Solberg mener Ahmed både har vist stort mot og skapt håp om fred i et konfliktfylt hjørne av verden.

– Det er helt avgjørende. Det at mange lever i konfliktområder, bremser oss i å nå bærekraftmålene, sier hun.

NATO-leder Jens Stoltenberg mener Ahmed har vist at det er mulig å skape fred.

– Du har vist med tålmodighet, mot og overbevisning at fred er mulig, tvitret Stoltenberg fredag.

Tildelingen blir av flere omtalt som en klassisk, men også dristig fredspris.

– Prisen står støtt i Nobels testamente. Men det er fremdeles mange skjær i sjøen, og sånn sett er prisen dristig, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI til NTB.

– Må gjøre mer

Nobelhistoriker Asle Sveen – som selv tippet at prisen i år ville gå til Ahmed – peker på at oppgaven statsministeren står overfor i sitt demokratiseringsprosjekt, er formidabel.

annonse

– Han har opp mot 80 forskjellige etniske grupper som nesten er i krig med hverandre, sier Sveen.

Amnesty International håper prisen vil føre til at Ahmed gjør mer for menneskerettighetene i Etiopia.

– Den bør motivere ham til å takle de utfordringene som gjenstår, og som truer med å reversere det som hittil er oppnådd, sier generalsekretær Kumi Naidoo.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon