Illustrasjonsbilde: Maxar Technologies/REUTERS
annonse

Et iransk tankskip med 1 million fat olje om bord ble fredag utsatt for et angrep utenfor kysten av Saudi-Arabia, trolig et missilangrep, melder iranske medier

Ifølge det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA ble oljetankeren Sabiti truffet av to missiler i Rødehavet, i underkant av 100 kilometer fra havnebyen Jeddah i Saudi-Arabia.

En talsmann for det statlige iranske rederiet NITC, Saheb Sadeghi, opplyser at det trolig var snakk om et missilangrep og at to missiler så ut til å ha kommet fra Saudi-Arabia.

annonse

Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold.

Sabiti skal ha om lag 1 million fat råolje om bord og kunne fortsette etter angrepet. Fredag formiddag befant det seg ifølge MarineTraffic.com rundt 130 kilometer sørvest for Jeddah.

Oljesøl

Det halvstatlige iranske nyhetsbyrået ISNA meldte først om store skader på skipet og oljesøl i Rødehavet.

Bransjetidsskriftet TradeWinds skrev med det iranske oljedepartementet som kilde at oljelekkasjen først ble stanset, men at det så begynte å lekke ut olje igjen.

Bilder som er sendt ut av det iranske oljedepartementet, viser ingen skader som kan ses fra skipets bro, men skipets sider er ikke synlig på bildene.

Høyt spenningsnivå

Saudiarabiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert hendelsen, som skjer mens spenningsnivået mellom de to regionale stormaktsrivalene er høyt.

annonse

– Dette kaster helt klart mer bensin på Midtøsten-bålet. Etter angrepet på Saudi-Arabia er det ikke et spørsmål om vi får nye lignende hendelser, men når, og hvor mye, sier oljeanalytikeren Bjarne Schieldrop.

– Og her er vi. Flott strategi fra Saudi-Arabia, hvis det er de som står bak angrepet, sier han.

Prisoppgang

Prisen på nordsjøolje steg med godt over 2 prosent da nyheten om angrepet ble kjent, men falt deretter igjen til rundt 59,6 dollar fatet, omtrent samme nivå som dagen før.

Markedet frykter en opptrapping av konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia, en måned etter at to oljeanlegg i Saudi-Arabia ble rammet av et drone- og missilangrep.

Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men USA anklager Iran, noe iranske myndigheter avviser.

annonse

Angrepet førte til at Saudi-Arabias oljeproduksjon ble halvert i noen dager, noe som representerte 5 prosent av verdens totale oljeproduksjon.

Opptrapping

Den amerikanske marinens 5. flåte, som overvåker regionen, sier de er klar over «meldingene om denne hendelsen» i Rødehavet, uten å kommentere ytterligere.

USAs konflikt med Iran er gradvis trappet opp siden amerikanerne i mai i fjor trakk seg fra atomavtalen med landet og har innført stadig strengere sanksjoner.

USA anklaget tidligere i år Iran for å ha angrepet tankskip i nærheten av Hormuz-stredet, noe iranske myndigheter også har nektet for. Iran skjøt derimot ned en amerikansk drone.

Britene tok beslag i et iransk tankskip utenfor Gibraltar, mens Iran tok arrest i et britisk tankskip i Persiabukta.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.