The New York Times holder til i New York, og er en av verdens mest respekterte aviser. Foto: ANGELA WEISS / AFP
annonse
annonse

The New York Times er USAs ledende «liberale» avis. Nå har de publisert en artikkel som erklærer krig mot ytringsfriheten.

Under tittelen Free Speech is Killing Us erklærer Andrew Marantz fra magasinet The New Yorker at «det finnes ikke tvil om at brutaliteten som gror på internett kan hoppe inn i vår verden av kjøtt og blod».

Vi kan ikke lenger tro at internett er ufarlig, skriver Marantz. Så kommer den vanlige oppramsingen av hendelser som angivelig er forårsaket av ytringer på sosiale medier som Facebook og Twitter:

annonse

– Ingen tror (at internett er ufarlig lenger). Ikke etter kampanjene på sosiale medier av Nadendra Modi, Rodrigo Duterte og Donald Trump; ikke etter drapet på Heather Heyer i Charlottesville; ikke etter massakrene i synagogen i Pittsburg, to moskéer i Christchurch, og Walmart i El Paso.

I en oppsummering av drap og terror velges det tilfeldigvis ut kun slik terror som er utført av vestlige menn hvor ofrene er minoriteter. «8chan-inspirert terror», som han beskriver det. At den islamske stat (IS) brukte sosiale medier svært bevisst nevnes ikke.

Les også: Hallgrim Berg: En handlingsplan mot islamofobi eller en handlingsplan mot ytringsfrihet?

Marantz mener loven om ytringsfrihet må behandles som hvilken som helst annen lov, og underlegges kontinuerlig politisk debatt:

annonse

– Å bruke ytringsfrihet som en unnskyldning er intellektuelt uærlig og uttrykk for moralsk konkurs.

Siden ytringsfriheten ikke gjelder for private firmaer, burde man legge enda sterkere press på selskaper som Twitter og Facebook. Retten til å bruke Twitter er ikke hentet fra grunnloven.

– Ytringsfriheten er en grunnleggende verdi i USA, men ikke den eneste. Som alle verdier må den ses i sammenheng med andre verdier, som likhet, sikkerhet og robust demokratisk deltagelse.

Marantz foreslår derfor en rekke tiltak vi kjenner igjen fra Europa, men som hittil har vært utenkelig i USA. Han ønsker seg en statlig styrt kampanje for noe han kaller «news literacy», altså at staten skal sørge for at befolkningen tolker og forstår nyheter på riktig måte.

Marantz ønsker at selskaper som Facebook skal ansette titusenvis flere moderatorer, som selvsagt skal få en «rettferdig betaling». Dette vil føre til at «Facebook blir litt mindre lønnsomt, men langt mindre umoralsk».

annonse

Heldigvis er disse selskapene godt i gang, mener Marantz, og nevner utestengelsen av stadig flere kontroversielle figurer som f.eks. Milo Yiannopoulos.

Han forteller om en samtale han har hatt med en advokat, som sammenlignet hatefulle ytringer med utslipp av klimagasser fra biler:

– Folk har rett til å kjøre bil, men myndighetene kan regulere hvilke utslipp som er tillatt (…) Ellers vil vannet rundt oss fortsette å stige.

Får kritikk

Marantz får ikke uventet kritikk i Breitbart som kaller det «en krigserklæring mot ytringsfriheten», og peker på at det eksisterte vold før internett. Faktisk er tiden vi lever i langt mindre voldelige enn absolutt alle tidsperioder før internett.

Det stilles også spørsmål ved om det virkelig er så lurt å la private giganter som Facebook og Twitter bestemme hvilke ytringer som skal slippe gjennom filteret.

Breitbart kritiserer også at Marantz virker å sette likhetstegn mellom ledere som Donald Trump og massakre utført av ekstremister.

– Dette er akkurat det samme som MSM gjør for tiden, og hver gang de gjør dette øker amerikaneres avsky for media. Bare 35 prosent av Demokrater og 12 prosent av Republikanere mener informasjonen fra nasjonale medier er «veldig tillitsvekkende».

annonse

Retten til ytringsfrihet var det første tillegget til den amerikanske grunnloven, etterfulgt av det andre grunnlovstillegget som omhandler retten til å bære våpen.

Rundt våpenlovene har det pågått en stor politisk diskusjon i mange år. Det blir interessant å se om også ytringsfriheten vil bli diskutert med like stor kraft.

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon