Foto: Jason DeCrow / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Nå bør Nobelkomiteen gå frem som voksne, og legge lokk over de emosjonelle forestillingene som har spredt seg over deler av befolkningen. 

Mange stemmer roper nå om at Greta Thunberg må vinne Nobels fredspris. Det ville være galskap. Hun blir brukt, hun bidrar til å spre panikk, overdrivelser og skremselspropaganda om en meget snarlig dommedag, som ikke har rot i virkeligheten. Hva i all verden har det med fred å gjøre?

Al Gore vant fredsprisen i 2007, og han hevdet at Arktis skulle være isfritt i 2014. Vi har gjort dette før. Hva var det godt for?

annonse

Les også: Mener Greta Thunberg bør få Nobels fredspris

Det er nok verdige vinnere å ta av

Gi fredsprisen til noen som kjemper for fred og mot undertrykkelse i verdens aller fattigste og kaotiske land. Ilwad Elman, som reiste fra sitt liv i rike Canada for å kjempe for fred i sine foreldres hjemland Somalia, er en slik person. Hun kjemper for kvinners rettigheter, og mot ekstremisme og fundamentalisme, der den er som aller verst. Det er en slik hederskvinne eller -mann som fortjener denne utmerkelsen.

En som bringer håp om en bedre fremtid, en som står opp mot alle odds og engasjerer folk for fred, og som ikke minst befinner seg i kryssilden.

annonse

Ikke et barn av den øvre middelklassen i Vesten som reiser rundt på toppmøter for å kjefte på verdensledere og spre alarmisme uten løsninger, og som påstår at Ragnarok er like rundt hjørnet. Hvordan kan man i det hele tatt vurdere det?

Klimautfordringen

Selvsagt kan klimaendringer være en utfordring for oss fremover. Vi kan jo heller ikke spå hvordan jorden kommer til å utvikle seg, og hvordan klimaet vil forandre seg uavhengig av menneskelig aktivitet. Og vi må stadig forske mer for å finne ut mer om klimaet og klimagassenes påvirkning.

Men sett at det nå er slik at vi ønsker å være føre-var, og ta noen grep for å begrense klimagassutslippene uansett, hvordan skal det da gjøres? Vi er i så fall nødt til å ha effektive løsninger som ikke ruinerer oss. Ikke alarmisme og hastverk. 

Konstruktivitet

annonse

Det ville ha vært mye mer konstruktivt om Greta Thunberg og hennes like for eksempel begynte å jobbe for å bryte ned det ufortjent negative ryktet som atomkraften har pådratt seg. Hvis man vil redusere klimagassutslipp bør det være en naturlig posisjon å innta. Men dommedagsprofetiene engasjerer kanskje mest? Uansett har dette altså ingenting med fred eller fredsbevaring å gjøre. 

Det er på tide å legge vekk den infantile tankegangen. Greta Thunberg er ikke uangripelig og kan ikke gjøres til helgen bare fordi hun er et barn som sier det de politiske korrekte vil høre. Nå må Nobelkomiteen gå frem som voksne i dette havet av barnslig oppførsel, og gi fredsprisen til en fredsforkjemper.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon