Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Oslo tingrett har besluttet å gi staten medhold i påstanden om at Nei til EU ikke får saksøke staten på bakgrunn av behandlingen av den omstridte ACER-saken i fjor.

Organisasjonen Nei til EU har besluttet å gå til søksmål mot staten, fordi Stortinget ikke fulgte Grunnlovens § 115 om suverenitetsavståelse, som krever et tre fjerdedelers flertall, da EUs tredje energipakke ble vedtatt i mars 2018.

Dette har staten tatt strid på, og man har fremmet påstand om at Nei til EU ikke bør få fremme ACER-søksmålet for domstolene. Nå har Oslo tingrett gitt staten medhold i dette. Dette opplyses det om i en pressemelding på organisasjonens nettside.

annonse

Les også: Ja til Acer er en grov feilvurdering

«Brudd med norsk statsrettstradisjon»

Oslo tingrett tar i sin kjennelse kun tatt stilling til statens påstand om å avvise rettslig behandling av ACER-søksmålet, og ikke de konstitusjonelle spørsmålene i Nei til EUs søksmål. 

annonse

Tingretten mener søksmålet er en «abstrakt» kontroll med et stortingsvedtak, og at det derfor «vil være et brudd med norsk statsrettstradisjon dersom Nei til EU gis søksmålsinteresse i en sak som denne.»

Innsnevring av demokratiske rettigheter

I pressemeldingen skriver Nei til EUs leder Kathtrine Kleveland følgende:

«Å ta kontroversielle vedtak fra myndighetene til retten er ikke et brudd på vår statsskikk, men en demokratisk rett enhver borger og organisasjon må ha rett til å benytte seg av. I særlig grad må denne retten gjelde brede folkelige organisasjoner som organiserer bredt i samfunnspolitisk viktig spørsmål som nettopp Nei til EU gjør. Å avvise søksmålet på dette grunnlaget er å innsnevre de demokratiske rettighetene.»

– Ekstremt skuffet

Til Resett forteller Kleveland at hun er svært skuffet over kjennelsen fra Oslo tingrett.

annonse

– Jeg er jo ekstremt skuffet over at staten fratar oss mulighet for å fremme søksmålet, det var jo det denne saken dreide seg om. Muligheten til å fremme ACER-søksmål, siden staten ville ha omkamp på dette.

Les også: Velgerne holdes i et jerngrep uten reelle alternativer

Anker saken

Hun lover imidlertid at kampen ikke er over for Nei til EUs del.

– Vi har tatt en avgjørelse om at vi anker. Vårt mål er at energipolitikken styres fra Norge, og da må Stortinget behandle ACER-saken etter § 115 som handler om suverenitetsavståelse.

– Vi er veldig skuffet, dermed anker vi og lar det gå videre.

Nei til EUs advokater, Kjell Brygfjeld og Bent Endresen, sier i en kommentar gjengitt i organisasjonens pressemelding at Oslo tingretts kjennelse «fremstår som bestilt av staten». 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon